Змајевачки фолклораши добили прве ношње

ЗМАЈЕВО: Око седамдесетак чланова КУД-а „Сава Вукосављев“ из Змајева, захваљујући донацији организационог одбора традиционалне манифестације „Културно лето Змајево“ у виду куповине народне ношње, први пут од оснивања имаће у свом власништву ношње у којима ће наступати на будућим фолклорним и другим манифестацијама.
д
Фото: Dnevnik.rs

Организациони одбор Културног лета, које се од 2013. године у другој половини јуна традиционално одржава у центру овог села, средства од прошлогодишње манифестације усмерило је за набавку народне ношње с циљем да олакша рад и активност чланова КУД-а. Ентузијасти, илити фолклораши великог срца, како их од милоште називају суграђани, овом донацијом убудуће ће лакше и опуштеније спроводити планиране активности.

- Веома смо задовољни што нам се указала прилика да од средстава претходне манифестације културног лета, можемо купити ношњу за наше, махом младе фолклораше који су до сада муку мучили пред сваки наступ - истакао је Душко Ћутило председник организационог одбора манифестације „Културно лето Змајево“ приликом предаје ношњи члановима КУД-а.

Стално су позајмљивали, често мољакали друга фолклорна друштва за позајмицу народних ношњи, а од сада ће имати своју, додуше само Крајишку, али  у којој ће без икаквих тензија моћи да наступају и спроводе многобројне активности. Ово је практично поклон свих Змајевчана који су посетом претходним приредбама у склопу „Културног лета Змајево”, односно куповином улазница, помогли да наши фолклораши, први пут од оснивања, имају личну ношњу.

- Наставићемо да помажемо наше фолклораше, КУД који поносно носи име  надалеко познатог доаена тамбурашке музике Саве Вукосављева јер, својом бројношћу, активношћу и марљивошћу то и заслужују - додао је Ћутило.

Ово је практично поклон свих Змајевчана који су посетом претходним приредбама у склопу „Културног лета Змајево”, односно куповином улазница, помогли да наши фолклораши, први пут од оснивања, имају личну ношњу

КУД „Сава Вукосављев“ броји више од 70 чланова различитих узраста, сврстаних у неколико категорија од којих је највише омладине и најмлађих  а активно раде и ветерани.

- Свакако да нам поклоњене нове ношње много значе, олакшавају нам рад али и дају велики стимуланс да још више и боље радимо. Мало  је ситуација са коронавурусом пореметила наше планиране активности, али жеља и ентузијазам су и даље присутни код свих у КУД-у. Нестрпљењем и великом жељом очекујемо наступе, посебно на нашем традиционалном културном лету. Хвала свима, посебно нашим суграђанима који нам максимално помажу а велика жеља нам је да нам у скорије време надлежни  реновирају и за наступе оспособе и Дом културе, који нам много недостаје - једногласно су истакли чланови КУД-а „Сава Вукосављев“, док организациони одбор за другу половину јуна најављује одржавање овогодишњег културног лета на којем ће бити, како кажу изузетно богат културни програм а готово је известан и наступ познатог естрадног уметника Звонка Богдана који ће, према свему судећи, по други пут имати велики гала концерт у центру Змајева.

Текст и фото: Л. Киш

 

perica
02.06.2020 • 13:09
Od osnivanja?! Normalno kad su izvorni KUD ugasili zbog dugovanja! Taj prvi KUD je ima sve, dok nisu pokrali
EUR/RSD 117.5929
Најновије вести