Зрењанинци помешали мамутску осу са стршљеном

ЗРЕЊАНИН: Више од 50 позива комунална милиција у Зрењанину примила је у последње време од грађана који су посумњали да се у њиховој околини налазе стршљенови.
1
Фото: Безопасна а корисна за еко- систем

Процедура налаже да се такве пријаве прослеђују новосадској „Циклонизацији“, која је задужена да на територији града уништава крпеље, комарце, осе и стршљенове. Међутим, највећи број позива био је лажна узбуна.

-У протеклом периоду педесетак грађана позвало је комуналну милицију, а потом она нас, због наводне појаве стршљенова. Само у два случаја били су у питању стршљенови, док се у осталим радило о мамутској оси, коју грађани врло често мешају са стршљеном - каже портпарол „Циклонизације“ Дарио Аћимовић.

Мамутска оса је највећа европска оса из реда хименоптера. Распрострањена је у јужној Европи, Молдавији, Украјини и на Кавказу, и то најчешће у храстовим шумама. Названа је мамутском зато што женка нарасте и до шест центиметара. За разлику од стршљена, мамутска оса није агресивна, не напада људе а, како се храни нектаром, вредан је опрашивач. Има жаоку, али јој она не служи ни за самоодбрану ни за заштиту гнезда. Ипак, својим изгледом подсећа на стршљена и врло често грађани када је виде, посебно у роју, зову надлежне.

-Мамутска оса се појављује у парковима, двориштима, на зеленим површинама, поготово на онима на којима има пањева, највише у пролеће и на почетку лета. Уколико их грађани примете и ако се уплаше, нека позову комуналну милицију, а по позиву комуналне милиције наши ће људи изаћи на терен. Уколико се мамутске осе појаве у приватним двориштима, замолио бих грађане да не инсистирају на њиховом третирању. Оне су потпуно безопасне, а веома корисне за еко- систем - објашњава Аћимовић.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести