Зрењанину одобрен новац за садњу на Булевару Вељка Влаховића

ЗРЕЊАНИН: Град Зрењанин ће у озелењавање, уређење и заштиту земљишта на обалама Бегеја и делу Булевара Вељка Влаховића, као и за пошумљавање, уложити укупно 20,5 милиона динара, саопштено је  из локалне самоуправе. Ове пројекте је подржало и Министарство заштите животне средине, које је преко конкурса Зрењанину одобрило 13 милиона динара, док ће преостали износ град издвојити из сопственог буџета.
zrenjanin bakic
Фото: Дневник/Филип Бакић/Град Зрењанин

Уговор о додели средстава су на свечаности у Палати „Србија” у Београду потписали министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

- Заштита животне средине и озелењавање спадају у приоритете града Зрењанина. Ови пројекти представљају само део наших дугорочних планова за претварање Зрењанина у зеленији град. У сарадњи с Владом Србије и Покрајинском владом смо обезбедили значајна средства за унапређење заштите животне средине и побољшавање услова живота грађана Зрењанина - рекао је Салапура.

На обе обале Бегеја, између магистралног моста код Полицијске управе и моста у Змај Јовиној улици, као и дуж Булевара Вељка Влаховића, уместо старог дрвећа биће засађено 128 нових, здравих стабала лишћара и 40 четинара. Биће посађено 2.000 стабљика украсног шибља и жбуња, а на 2.000 квадрата биће подигнути травњаци. У склопу инвестиције биће уграђен аутоматски систем за заливање.

- Ново дрвеће има вишеструки значај. Осим што ћемо значајно утицати на побољшање квалитета ваздуха, драстично ћемо смањити штетне утицаје ветра, који у Банату изазива значајну ерозију површинских слојева земљишта. Такође, земљиште је угрожено у близини фреквентних саобраћајница, где издувни гасови имају велики утицај на његове хемијске особине, што онемогућава раст зеленила. Да бисмо унапредили еколошко окружење града наставићемо с инвестицијама у унапређење зеленила у граду - казао је Салапура.

Министарка Ирена Вујовић потписала је недавно уговоре с представницима 43 града и општине у Србији, чији су пројекти одабрани на конкурсу за суфинансирање очувања и заштите земљишта као природног ресурса. Министарство је за те намене издвојило укупно 333 милиона динара.

Град Зрењанин и овог пута се нашао међу локалним самоуправама којима је опредељено највише средстава, јер је само за њих 15 појединачно издвојено по десет и више милиона динара.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести