Почиње Салон књига и „Арт експо”

Гостовањем писца Марка Видојковића на Новосадском сајму у суботу почиње 21. међународни салон књига и 20. изложба уметности “Арт експо”, манифестације са бесплатним улазом за све посетиоце,

којима организатори спремају још лепих изненађења у виду културних садржаја и вредних награда.

Како је то на конференцији за новинаре предствио генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, друга овогодишња сајамска активност упркос сложеној и тешкој економској ситуацији за културу, образовање, науку, имаће још богатији програм него претходних година. Уместо 54 издавача, биће их присутно 64, публику ће покушати да привуку попустима и до 80 одсто, али и атрактивним издањима.

Радом организационог одбора руководио је књижевник и издавач Селимир Радуловић, који ради и као директор Библиотеке Матице српске. Он је рекао да живимо у свету који није наклоњен књизи, али да је књига непоништива, и да је као таква постамент културе и кључ европске куће. Радуловић је истакао да се издавачи враћају Салону књига у Новом Саду, да је то добар знак и за посетиоце.

Програмски директор Салона књига Мирослав Алексић навео је да ће ове године сајамске манифестације посвећене култури имати нову димензију, боју и квалитет. Обележиће их “Дани Лазе Костића” са највише еминентних програма, а велику пажњу публике очекује и на новоуведеним програмима као што су Стрип салон и Дани библиотеке и библиотекара. Од писаца који ће бити присутни, навео је Маријана Чакаревића, Гојка Ђога, Балинта Сомбатија, Саву Дамјанова, Енеса Халиловића, и друге ауторе.

Салон књига на Новосадском сајму поново ће имати Европски Фејсбук песнички фестивал, шести по реду. Ове године се на њега пријавило 500 аутора из 22 земље, а више од 160 Фејсбук песника је потврдило свој долазак. Такође, поново ће бити одржан “Букил фест”, фестивал књишких илустрација, који Новосадски сајам организује у сарадњи са Банатским културним центром.

“Арт експо” који окупља уметнике, галеристе, колекционаре, филателисте, као окосницу програма публици ће понудити две изложбе - “Лутајући отисак” и “Графике добитника Награде Сава Шумановић”. “Лутајући отисак” је изложба замишљена као радионица са пресом која ће евоцирати изглед графичког атељеа, у којем ће сваког дана, у два термина, графичари радити пред публиком. Изложба “Графике добитника Награде Сава Шумановић представиће радове Драгомира Угрена, Здравка Мандића, Мрђана Бајића, Душана Оташевића, Миодрага Б. Протића, Живка Грозданића, Милана Блануше, Милете Продановића, Балинта Сомбатија, Раше Тодосијевића, Мире Бртке, Владимира Величковића, Радомира Дамњановића, Звонимира Сантрача, Олге Јеврић, Јерка Денегрија и Слободана Којића.

И. Бурић

 

Награда „Лаза Костић” Весни Капор

Овогодишњу награду “Лаза Костић” Салона књига Новосадског сајма добила је Весна Капор, за књигу прича “По сећању се хода као по месечини” (Агора, 2014). У ужем избору биле су још књиге “Сведочење” Николе Вујчића и “Разбрајалица” Ласла Блашковића. Драгана В. Тодоресков, у име жирија у којем су још радили Селимир Радуловић и Саша Радојчић, избор је образложила речима да је Весна Капор већ својом првом књигом показала свеже, а зрело и самосвесно писмо, пуно емоција и тренутака пресудних за развој прича о малим људим на фону великих историјских догађаја, понудивши врхунско прозно штиво које уверава да је приповетка неправедно скрајнута.

 

Чедомиру Васићу награда „Сава Шумановић

Овогодишњу награду “Сава Шумановић” изложбе уметности “Арт експо” Новосадског сајма, за изузетне домете у ликовној уметности, са циљем да подстичу развој сцене у Србији, добио је Чедомир Васић. Одлуку је једногласно донео жири у ком су радили Лазар Марковић, Весна Латиновић и Сава Степанов.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести