ПОРУКА ПСИХОЛОГА свим људима чистог срца НЕ, НИСТЕ У ДЕПРЕСИЈИ само сте ОКРУЖЕНИ БУДАЛАМА

Различити су начини на које људи могу исказати своју злобу, поквареност и глупост, а ову важну поруку доноси др Елвира Алета, призната психолошкиња и ауторка чланака на порталу Explorewhatsnext.
d
Фото: pixabay.com

Ова тематика сеже дубоко у људску природу и њену комплексност, истражујући како људи често своје лоше особине или осећаје пројектују на друге.

Укратко, порука коју др Алета шаље је веома значајна: "Не брините, није до вас."

Овај кратки, али моћан израз подсећа нас да не бисмо требали превише бринути због негативних или штетних поступака других људи, јер то често одражава њихове сопствене унутрашње конфликте, слабости или проблематичне особине.

Даље, цитира се и познати психоаналитичар Сигмунда Фројда који је рекао:

"Пре него што себи поставите дијагнозу да имате депресију или да имате ниско самопоуздање, прво се побрините да нисте, којим случајем, окружени будалама."

Ова изјава Фројда указује на важност околине и људи који нас окружују. Наша емоционална добробит и ментално здравље могу бити озбиљно угрожени уколико смо окружени негативним, неискреним или токсичним особама. Стога је важно да пажљиво бирамо своје друштво и окружење како бисмо очували своје ментално здравље.

Овај текст нас подсећа да је разумевање људске природе и њених комплексности кључно за наше ментално благостање. Неки људи можда исказују своју злобу, поквареност и глупост на начине који нас могу повредити, али важно је схватити да то не мора нужно бити одраз наше властите вредности или идентитета. Осим тога, пажљиво бирање својих блиских односа може имати дубок и позитиван утицај на нашу психолошку добробит.

Многи ће се поистоветити с овом реченицом. Размишљаће о својим искуствима. Колико пута је туђе понашање утицало на то како се ви осећате? Колико пута сте морали окончати везу или прекинути пријатељство зато што је тај однос нарушавао ваше самопоуздање? Ако се људи у вашем животу подударају с овим топ три карактеристикама, проблем можда није у вашем самопоуздању или депресији!

ЗАШТО БУДАЛЕ ЧИНЕ ДА СЕ ОСЕЋАМО ДЕПРЕСИВНИМА?

Ако смо стално изложени будалама, могу утицати на наше самопоуздање. Родитељи су нас учили да будемо љубазни и добри, да слушамо и поштујемо друге. Исто то очекујемо и од других. Поштујемо мишљење других, чак и када се не слажемо с њима. Добри људи не љуте се брзо и обично наглашавају позитивне особине других.

Понашање будала чини да се осећамо глупима зато што смо добри. Када ту особу често сусрећемо, с временом нам се сруши самопоуздање, осећамо се безнадно, уморно, тужно и депресивно. Кронично емоционално злостављање заиста може довести до дијагнозе депресије.

ШТА МОЖЕТЕ ДА УРАДИТЕ ЗА СЕБЕ?

Будите искрени према себи. Када једном реално сагледате ситуацију, биће вам лакше да повратите самопоуздање. Смањите време проведено с том особом колико је год могуће. Ако сте заједно у истом радном окружењу, размислите о тражењу премештаја.

Посветите више пажње себи. Проводите време са особама које вам уливају добро расположење.

Oazaznanja.com

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести