few clouds
32°C
02.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1721
usd
102.5846
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДРЕВНИ РЕЦЕПТ ЗА САВРЕМЕНЕ БАШТОВАНЕ Ако семе неће да проклија, ово ће га сигурно "натерати"

24.07.2025. 20:24 20:31
Пише:
Извор:
Глас српске
семе
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

За многе баштоване и ентузијасте почетак сезоне почиње избором семена. 

Али често се дешава да, упркос труду, нека семена – попут шаргарепве, цвекле или першуна – једноставно одбијају да проклијају.

Без обзира на заливање, сунце или земљу, остају неактивна и бацају сенку сумње на цео процес садње.

Зашто нека семена тврдоглаво одбијају да никну?

Један од главних разлога крије се у природи њихове спољне опне. Код одређених биљака, она може бити сувише чврста и непропусна, због чега ни вода ни кисеоник не могу допрети до клице. Семе остаје „успавано“, осетљиво на болести и подложно пропадању.

За овај проблем постоји природно решење које су користиле генерације пре нас – ферментисана сурутка. Ова благо кисела течност, богата ензимима и природним киселинама, омекшава опну семена, стимулише његово клијање и истовремено га штити од гљивица и бактерија.

Како се примењује ова метода?

Потребно је да млеко оставите на собној температури (око 24°Ц) да ферментише 24 до 48 сати, док се не претвори у сурутку. Након тога, семе се потопи у ту течност на 12 до 24 часа – у зависности од врсте биљке и тврдоће опне. По истеку времена, семе се испере чистом водом и лагано просуши пре сетве.

Напомена: Семе никако не треба држати у сурутки дуже од 24 часа, како не би дошло до труљења.

Зашто је ова метода корисна?

Посебно је вредна за регије с кратким вегетационим периодима, где је свака седмица клијања важна. Помаже и у случајевима када се користи старије семе, чија је клијавост снижена. Оживљавање таквог семена уз помоћ сурутке може бити кључно за успешан узгој.

Једноставан, али значајан корак

Примена ферментисане сурутке није трик, већ древна пракса која може у великој мери повећати успешност сетве. Иако једноставна, ова метода може бити пресудна за добијање богатог и здравог рода.У суштини, то није само начин да се семе покрене – већ и повратак природи и традиционалним, одрживим методама узгоја. Ако имате „тврдоглава“ семена која неће да никну, можда је управо ово решење које им треба.

Извор:
Глас српске
Пише:
Пошаљите коментар
ЗАВРШЕНА АКЦИЈА „САЧУВАЈМО ЛЕПЕ КУЋЕ И БАШТЕ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА” Погледајте како изгледају вртови као из снова (ФОТО)
комбо

ЗАВРШЕНА АКЦИЈА „САЧУВАЈМО ЛЕПЕ КУЋЕ И БАШТЕ СРЕМСКИХ КАРЛОВАЦА” Погледајте како изгледају вртови као из снова (ФОТО)

16.07.2025. 10:11 10:22