Егзерцир увод у војну параду

У сусрет Дану ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, у центру града је изведен променадни дефиле Војске Србије с егзерциром Гарде, који је изведен на централном градском тргу,

код споменика Светозару Милетићу. Велки број грађана присуствовао је демонстрацији вештина припадника Гарде, али и борилачких вештина које су на Тргу слободе приказали војници Специјалне бригаде Копнене војске.

Војна колона, предвођена војним оркестром, кренула је од Команде Прве бригаде Копнене војске у Дунавској улици, Дунавском и Змај Јовином улицом до Трга Слободе, где је већ био окупљен велики број грађана који су ишчекивали демонстрацију вештина људи у плавим и зеленим униформама.

Уз пратњу војног оркестра, Гарда Војске Србије извела је егзерцир – скуп најсложенијих и најкомпликованијих стројевих радњи.

Како је речено, Гарда Кнежевине Србије изводила је егзерцир пуну стотину година, од 1838. до 1938. године. На прослави 180 година постојања у Пожаревцу 2010. године, Гарда Војске Србије обновила је традицију извођења егзерцира и од тада до данас приказан је у више десетина градова Србије.

Након војника у плавим униформама, који су Трг слободе напустили маршевским кораком уз песму „Христе, Боже, распети и свети“, на импровизовано вежбалиште крај споменика Светозару Милетићу ступили су припадници Специјалне бригаде Копнене војске који су демонстрирали примену реалног аикидоа у самоодбрани приликом извршавања наменских задатака. У подучавању припадника Специјалне бригаде помажу мајстори аикидоа из Новог Сада, а током показне вежбе је, између осталог, демонстрирана одбрана од напада ненаоружаног противника и од противника наоружаног хладним и ватреним оружјем.

Након те демонстрације, представници Војске Србије остали су да се фотографишу с Новосађанима окупљеним на тргу и том приликом позвали грађане да им се придруже у суботу у подне на Београдском кеју, где ће бити одржан централни део војне параде с приказом дела оперативних способности Војске Србије кроз статички и динамички део програма.

У статичком делу приказа нова и модернизована средства ратне технике дуж Кеја жртава рације биће доступна свим заинтересованима да их виде, док ће у динамичком делу приказа, који ће почети почасном артиљеријском паљбом, бити приказане вежбе на Дунаву које ће извести Речна флотила Војске Србије у садејству са Специјалном бригадом и Ратним ваздухополовством и противваздухопловном одбраном.

Том догађају присуствоваће највиши државни врх, предвођен председником Републике Србије Томиславом Николићем и председником Владе Србије Александром Вучићем.

А. Савановић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести