ФК Братство 1946 из Пригревице одустало од вишег ранга

Фудбалери пригревачког Братства 1946 од јесени неће играти у Првој лиги Србије. Мада су кроз такмичење у Српској лиги Војводина освојили наслов првака и стекли право да се у наредној сезони такмиче са тимовима савезног ранга, одлука управе клуба је да се то место препусти некој другој екипи која тренутно има боље услове.
Prigrevica
Фото: Dnevnik.rs

Како ствари стоје, то ће бити ТСЦ из Бачке Тополе, јер ни другопласирани Омладинац из Нових Бановаца не жели да игра у овој веома скупој лиги. Ова вест изненадила је многе, тим пре јер су Пригревчани недавно имали велико славље у коме је учествовало неколико хиљада људи из села и околиних места.

„Одустали смо од Прве лиге Србије јер да би се такмичили у тако скупом рангу потребно је низ промена, од ангажовања лиценцираног тренера, довођења појачања, измена и додатних побољшања услова на стадиону, па до позамашних средстава која су неопходна да би се екипа колико толико успешно борила са осталим тимовима. То у овом тренутку нисмо у ситуацији да обезбедимо, па смо подржали предлог директора клубе Александра Кораћа да то задовољство препустимо некоме другоме - речи председника Братства 1946 Горана Несванулице.

Није тајна да рад клуба сам финансира Кораћ, његова десна рука је Горан Несванулица, а преостале узданице у виду сарадње су углавном некадашњи фудбалери који немају могућности да клубу пребацују паре, јер су ту из љубави према селу и Братству 1946.

Тандем Кораћ – Несванулица направили су нешто што се мора сврстати у ред спортских чуда. Надмашили су многе екипе са богатом клупском историјом, утицајним функционерима и добрим банковним контом. Искрено говорећи нису имали довољну подршку средина одакле долазе, али су и поред тога рушили све препреке пред собом.

„Свесни смо својих тренутних могућности и нећемо да правимо грешке које су чинили други. Да би стартовали у Првој лиги Србије неопходна су нам појачања, јер немамо намеру да будемо топовска храна ривалима, а то би значило да морамо ангажовати неке фудбалере са стране и од клуба правити легију странаца. Морали бисмо да будемо домаћини на неком другом терену, а од тога наши навијачи и мештани села не би имали ништа. Било би то бацање пара, а наша намера је да средимо све што је неопходно на стадиону, да младиће који куцају на врата првог тима припремимо за играње у савезном рангу такмичења, па тек након тога да се упустимо у такву авантуру. У више наврата смо истицали да у Братству 1946 приоритет играња имају младићи из села и околних места којима би наш клуб требао да послужи као одскочна даска за даљу каријеру.

ФК Братство 1946 је пример доброг и дугорочног рада.Ипак, за веће домете потребно мало више одрицања, тимског рада и организације клуба. То је постао препознатљив симбол екипе из села са око 3.000 становнике, која је свој победносни поход започела у Подручној лиги Сомбор, а тренутно окончала освајањем титуле првака Српске лиге Војводина.

„Нисмо се ми одрекли Прве лиге, већ трезвено размишљамо и не заносимо се оним што је иза нас. Верујем да ћемо већ од старта новог првенства поново играти са истим жаром, само ћемо тада спремнији дочекати успех. Нама је најжалије што нисмо у ситуацији да се опреобамо међу екипама које имају звучна имена, али боље и тако него да започнемо такмичење, па да касније морамо иступити из лиге. Тада би последице биле много веће и вероватно кобне по клуб-  тврди неуморни председник ФК Братство 1946 Горан Несванулица.

Јован Бањац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести