Синиша Рељић: Турска одбојка стално расте

Синиша Рељић је као играч с Војводином освојио три титуле шампиона државе и два пехара Купа. Тренерску каријеру је почео у новосадском црвено-белом табору и остварио фантатстичне резултате с млађим категоријама: четири титуле шампиона с јуниорима и три с кадетима.
Sinisa Reljic
Фото: OSS/Sinisa Reljic

Тренерски пут га је преко Црне Горе одвео у Турску, где је прошле сезоне с новајлијом Афјоном остао у елити. Имао је неколико пехова током сезоне, али је учинио оно што се од њега очекивало, а посебно се његов тим истакао у завршници сезоне.

- Обзиром на све околности, може да се каже да је сезона била успешна. У новембру месецу нам је коректор и најбољи играч Пинеруа преминуо, што нас је и те како пореметило. До тада смо имали четири победе из шест утакмица. Кренули смо веома добро, амбиције су порасле, можда се очекивао и плеј-оф иако је циљ био опстанак. Након те несреће, изгубили смо седам узастопних утакмица, било је тешко повратити играче, али доласком Боровњака у другом делу сезоне и Турчина Ћошкуна консолидовали смо се и одиграли одлично два завршна турнира у Измиру, шест победа из шест утакмица, што је за новајлију у лиги добар резултат – рекао је Рељић.

Турска одбојка је све квалитетнија, женска клупск годинама доминира Европом. Да ли је све тако као што изгледа?

- Турска Суперлига је изузетно јака, посебно је то било ове сезоне, то је генерално мишљење. Свака екипа је могла да победи сваку, једино је Урфа имала финансијских проблема па се распала током сезоне. Истицала су се три или четири клуба, али је генерално све било изједначено и турска лига је постала једна од најјачих у Европи. За идућу сезону се очекује да квалитет буде још већи, велике банке су спонзори клубова, улажу огроман новац и доводе квалитетне играче. Зато и остали клубови морају да прате тај ритам, а они су лимитирани с буyетом јер су у склопу спортских друштава, па су фудбал и кошарка испред њих. Но и то су опет велики буyети када се пореди са условима код нас. У сваком случају, све је више добрих играча и тренера и очекујем да се тај тренд настави.

Продужили сте верност Афјону на још сезону, препостављамо да то значи да су били заовољни вашим радом?

- Људи из клуба су здовољни мојим радом и односом према играчима па смо продужили уговор на још једну сезону. Што се тиче играчког кадра, променили смо готово читаву екипу јер председник није био задовољан са странцима који су били ту, па чак ни са неким домаћим одбојкашима. Ове сезоне је то нова екипа. Довели смо странце два примача и коректора чиме сам задовољан, али сада је проблем довести добре домаће играче који доста коштају. Наш клуб има солидан буyет, за турске услове је мали, али можемо да доведемо квалитетне играче. Афјон је мало место, а играчи се често одлуче за веће градове па и за нешто мањи новац, тако да је то још један од проблема с којима се сурећемо.

Испунили сте амбиције из прошле сезоне, да ли ће оне нарсти у следећој?

- Амбиције су да се уђе у плеј-оф, међу осам најбољих, за шта треба да се поклопе бројне коцкице. Трудићемо се да наставимо с добрим радом, имаћу помоћ двојице наших људи у стручном штабу, физиотерапуета Стојковића и кондиционог тренера Аћимовића, па се надам лакшем послу у односу на прошлу сезону. Имамо сјајне услове за рад, градоначелник воли спорт и уложено је пуно у инфраструктуру, сада се прави нова хала у склопу спортског центра тако да ћемо се добро спремити за нову сезону, у којој су амбиције за корак више него у претходној – најавио је Синиша Рељић.

М. Ристић

Воша заслужила титулу

Питали смо Рељића за коментар Вошине титуле, клуба који доживљава  као друга кућа и највећу спортску љубав.

- Драго ми је што се титула коначно вратила у Нови Сад. Потпуно зслужено. Можда је било и ранијих прилика за титулу, но сада је то небитно. Надам се да ће се титуле освајати у континуитету, као некада. Сачињена је млада екипа, Османкач је одлично радио, створили су се услови за будућност, па би Војводина могла да завлада на дужи период – предвиђе Рељић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести