Атлетичари Србије испали у трећу лигу

Основни циљ најбољих српских атлетичарки и атлетичара на Првенству Европе за репрезентације, које је протеклог викенда одржано у Тел Авиву, био је да сачувају место у овом рангу такмичења.
АК Партизан/Пех у штафети: Милош Раовић
Фото: АК Партизан/Пех у штафети: Милош Раовић

Нажалост, изабраници селектора Слободана Поповића у науму нису успели, освојили су 10. место у конкуренцији 12 тимова и селе се у најнижу, трећу лигу европске атлетике.

Поред наше репрезентације, из друголигашке конкуренције испале су и селекције Исланда и Молдавије, а место у вишем рангу обезбедили су Мађарска, Словачка и Летонија.

Судбину Србије запечатила је штафета 4џ400 метара, од које се пуно очекивало. На стази су наши младићи деловали убедљиво, победивши с одличним временом од 3:08,65 минута, али... Испоставило се да је Милош Раовић примио палицу ван дозвољеног сегмента и наш тим је дисквалификован, а Аустрија, која је била тек осма, захваљујући томе сачувала је статус. Наиме, у тој трци српској штафети било је важно да буде боље пласирана од Аустријанаца, што јој, нажалост, није успело.

У Првенству Европе за бодове се заједнички боре жене и мушкарци у 20 дисциплина. Наш државни тим није наступио у најјачем саставу, пошто су из њега оправдано изостале највеће звезде Ивана Шпановић, Татјана Мирковић (Јелача), Асмир Колашинац, Емир Бекрић и Михаил Дудаш. Ипак, пресудиле су грешке у појединим дисциплинама, а крах штафете 4џ400 метара само је потврдио неповољан расплет. 

Амела Терзић је тријумфовала у тркама на 1.500 и 3.000 метара, одлични су били и скакач удаљ Лазар Анић који је победио с даљином 7,91 метар, баш као и Драгана Томашевић у бацању диска. Зорани Барјактаревић припало је друго место у трци на 100 метара, треће место освојио је Милан Ристић (110м-препоне), четврто Оливера Јевтић на 5.000 метара, а Ивана Петковић је била шеста у трци на 100 м - препоне.

 А. П.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести