Превид или лоша намера

Крај године је резервисан за награде и признања најуспешнијим младим спортистима и њиховим тренерима. Није редак случај да се увек и сва мишљења не поклaпају у избору резултата.

Међутим, када је реч о новчаним наградама Покрајинског секретаријата за спорт и омладину добијају их и спортисти и тренери за остварене резултате. Ипак, ове године догодило се нешто што је изашло из уобичајеног клишеа, па су новчано награђене стонотенисерке али не и њихов тренер.

Савезни селектор и тренер женске јуниорске репрезентације у стоном тенису Никулае Лупулеску остао је у чуду када је изостављен са списка награђених у 2016. Он је са репрезентацијом освојио сребро на ЕП у Загребу, а потом и бронзу са Изабелом Лупулеску у конкуренцији мешовитих парова на СП у Јужноафричкој Републици.
- Једини сам тренер који није награђен за резултате својих играчица. Испаде да је репрезентација сама отишла на Европско и Светско првенство и вратила се са медаљама - каже тренер из Уздина Николае Лупулеску.

Он сматра да ово није није увреда само за њега лично, већ за све стонотениске тренере у Војводини.
- Није у питању новац и новчана награда, у питању је репутација. Ми који добро познајемо прилике у стонотениском савезу Војводине знамо да то није случајно и ко је одговоран. Због њега смо ту где јесмо и то ће вам сваки тренер, играч, или родитељ у Војводини рећи - додаје Лупулеску, који каже да ће тужити СТСВ и одговорно лице због нанете моралне штете.

За разлику од стоног тениса, у осталим спортовима награђени су и тренери. О чему се ту ради појаснила је помоћник секретара за спорт Аранка Биндер.
- Грански савези су дужни да у року обавесте наш секретаријат о постигнутим резултатима. Стонотенски савез Војводине је доставио само имена женске јуниорске репрезентације, нажалост не и тренера. То је њихов пропуст. Мени као бившој спортисткињи је жао, пошто могу да замислим како се сада осећа Лупулеску, јер практично његов допринос није уважен - рекла је Аранка Биндер и додала да је Скупштина Војводине већ усвојила новчани наградни фонд и да се то не може ретроактивно мењати.

Зашто није стигао предлог из канцеларије СТСВ питали смо председника Владимира Шишку.
- Савез уопште није добио апликациони формулар, да нас нису опоменули из Покрајинског секретаријата не бисмо ни девојке предложили. И то последњи дан. Тренер је то заслужио и без сумње новчану награду надокнадиће Савез имајући у виду да то из Покрајинског секретаријата више не могу да исправе - рекао је Шишка.

Предочили смо Шишки да је Лупулеску прокоментарисао да није све ствар у новцу, да је ту и репутација.
- Лепше би било да је на списку био заједно са стонотенисеркама, али шта сада да се ради. У сваком случају, новчана награда биће му надокнађена - додао је Владимир Шишка. 

Ј. Г.

Председник на провери

Како сазнајемо, данас (среда) у 13 часова у Масариковој 25 у Новом Саду биће одржани редовни избори у Стонотениском савезу Војводине (СТСВ) где ће се, између осталог, гласати о (не)поверењу председника Владимира Шишке.

- Дошло је време да се упали светло у војвођанском стоном тенису. Шишка је владао 10 година и готово уништио овај спорт. Човек је радио само у сопственом интересу. Довољно је рећи то да он има седам клубова и да је истовремено и председник Савеза и тренер и играч, те да је потпуно приватизовао Савез. Никада нико од делегата није видео финансијски извештај. Очекујем да ће томе данас доћи крај - рекао је наш саговорник, који је желео да остане анониман, а данас ће бити међу 69 делегата на Скупштини, где се очекује присуство и спортског инспектора Милорада Докманца.

Шишка је у марту 2016. трећи пут изабран на место председника СТСВ када је победио противкандидата Милана Станића из Руме. Тада је Шишка оспорио захтев Скупштине да се сходно Статуту делегати изјасне о начину гласања, па је као председавајући „прогурао„ јавно гласање, под претњом да ће прекинути седницу уколико не буде другачије.

Како се не би поновиле немиле сцене, а с обзиром на то да је на дневном реду и усвајање измена и допуна Статута, који је писао управо Шишка, пресудиће, ако буде било потребно, спортски инспектор Милорад Докманац.
Ј. Г.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести