Нана Џагнидзе нова шампионка Европe

У главном граду Летоније, Риги, завршено је појединачно првенство Европе за жене на коме су учествовале 144 шахисткиње из 33 националне федерације.
Pobednice Evropskog prvenstva
Фото: Foto: LETA

Врло убедљиво је тријумфовала Грузијка Нана Џагнидзе са 8,5 поена из 11 партија. Нана је до титуле стигла без иједног пораза, са 6 победа и 5 ремија оставивши за собом таква шаховска имена као што су бивше светске шампионке Марија Музичук и Антоанета Стефанова.

Прошлогодишња шампионка из Мамаје и уједно бивша светска шампионка Украјинка Ана Ушењина није бранила титулу у Риги, док је вицешампионка Сабрина Вега Гутиерез из Шпаније ове године завршила на 23. месту. О томе колико је била јака конкуренција говори и податак да се први фаворит на турниру Украјинка Ана Музичук на крају нашла на 26. месту.

Сребрна медаља са 8 освојених поена припала је Рускињи Александри Горјачкиној, која је  најпријатније изненађење турнира, будући да има тек 19 година и да је на стартној листи била 14. фаворит по рејтингу. Горјачкина такође није изгубила ни једну партију, а са победницом турнира је одиграла нерешено. Бронзану медаљу, такође са 8 поена, али са слабијим додатним критеријумима освојила је још једна Рускиња, Алиса Гаљамова.

На деоби од 4. до 15. места нашло се 12 шахисткиња са 7,5 поена и то: Катерина Лахно (Русија), Марија Музичук (Украјина), Моника Соћко (Пољска), Елина Даниелиан (Јерменија), Елизабет Пец (Немачка), Марина Нечаева (Русија), Бела Котенашвили (Грузија), Наталија Жукова (Украјина), Наталија Погоњина (Русија), Хоанг Тан Транг (Мађарска) и Анита Гара (Мађарска).

Највећи трагичар турнира свакако је Украјинка Ина Гапоненко која се са истим бројем поена нашла на 15. месту, а првих 14 шахисткиња су се квалификовале за овогодишњи Светски куп.

Боје Србије на овом турниру бранила је шампионка из 2016. године, интенационални мајстор из Београда Љиља Дрљевић. У прва три кола Љиља је ремизирала против противница са далеко већим рејтингом и титулом мушког интермајстора (Анастасије Боднарук из Русије, Лилит Мкртчјан из Јерменије и Јованке Хоушке из Енглеске). Уследио је неугодан пораз против Румунке Ирине Булмаге, али одмах затим и прва победа против летонске шахисткиње Ингуне Ернесте. Након тога поново пораз против Аните Гаре из Мађарске и победа против Јулије Мака из Грчке. У наредном 8. колу Љиља је изашла као боља из дуела са Немицом Османођа и са 4,5 поена се у том моменту налазила у горњој половини табеле, али је у последња 3 кола значајно покварила пласман изгубивши најпре од Настасије Жажулкине из Белорусије, а потом и од Украјинке Елизавете Малакове. Ремијем у последњем колу против Пољакиње Ане Варакомске и са коначних 5 поена из 11 партија Љиља сигурно не може бити задовољна, али њена игра на овом турниру свакако јесте за похвалу, што показује и зарађених 17 рејтинг поена.

На слици: Нана Џагнидзе, Алиса Гаљамова и Александра Горјачкина

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести