(ФОТО) ПОЧЕЛА БЕРБА КОРНИШОНА Сунце јаче од наводњавања ПОВРТАРИ СТРАХУЈУ ЗА ПРИНОСЕ
Повртари који су сејали корнишоне имају проблема како да сачувају род који доспева јер од високих дневних темпратура упркос наводњавању не успавају да га одрже.
Берба корнишона кренула је пре месец дана и требало би краставаца да буде, како је то ранијих година бивало до краја септембра па и до половине октобра.
Почетак бербе обећавао је да ће сезона бити као и лањска, просечна, око 100 тона по хектару, али због велике жеге листови жуте и нападају их штеточине, па су повртари у страху да ће се сезона завршити раније.
На пољима Госпођинаца у општини Жабаљ корнишона је посејано на око 100 хектара. Посејаних има и у околиним селима, јер немачка фабрика за конзервирање поврћа их откупљује, и у Госпођинцима прерађује веће плодове, док корнишоне прве класе извози за Немачку у тамошњу фабрику ради конзервирања.
Осигурање велики трошак
Колошњаи каже да су све осигуравајуће куће повећале дупло цену осигурања у односу на прошлу економску годину.
- Мада сада више него икада треба осигуравати усеве због климатских промена осигурање је скупо, за разлику од ранијих година када су трошкови били готово безначајни. Треба пуно новца по хектару за осигурање у условима привређивања када су приноси све нижи а цене коштања поврћа често испод трошкова производње.
Повртар Владимир Колошњаји изјавио је за Дневник да је краставце почео да бере пре десетак дана. Касније их је посејао па касније и убира плодове. Они који су их сејали још почетком априла и покрили агрилом краставаца имају већ месец дана - казао је Колошњаји. - Клима је сурова, не верујем да ћу их имати у септембру уколико се настави топло време , јер упркос заштитним средствима и непрекидном надодњавању ћуди времена не одговарају корнишонима.
Колошњаи каже да се краставци разврставају у седам класа на калибратору, који мери обим сваког плода. Прва класа а то су они најмањи и најскупљи.
- Цена навелико остала је од прошле сезоне, килограм краставаца у просеку вреди од 40 до 45 динара, али и 30 динара уколико су краставци велики. Та цена и из године у годину све већи трошкови производње повртаре наводе да одустану од краставаца. На срећу, ове сезоне брзо сам нашао сезонске раднике, из Баната, чија је сатница 400 динара - вели наш саговорник.