Краве дају мање млека, а пилићи за петину лакши ЖЕГА И СУША НЕ ГОДE НИ ДОМАЋИМ ЖИВОТИЊАМА НИ ФАРМЕРИМА
Као и људима, тако ни стоци не пријају високе дневне температуре. Муче се и говеде и сточари свако на свој начин.
Сточари морају да обезбеде свежу воду и нађу хладовину под дрвећем уколико је стока на испаши и да их дохрањују, јер од суше и топлоте земља гори и нема траве ни хране за животиње. To ствара додатне трошкове и више посла.
Краве музаре дају и до 50 одсто мање млека, мада у шталама у појилицама добијају свежу воду и уобичајену храну. Међутим, због топлоте слабије једу и то се одражава на млечност, мада у стајама има вентилатора и прави се промаја да би краве лакше поднеле високе температуре - казао је Драган Николић из Ченте за Дневник.
2 килограма пилићи тешки уместо 2,2
Магда Фекеч из Тре-шњевца има овце и говеда које свакодневно чобан води на испашу и мора да води рачуна да буду у хладовини и у близини цистерне с водом, јер канал из кога се стока напајала је сув.
Суша повећава трошкове това, ствара више посла сточарима и уноси забринутост јер треба да обезбедимо храну, а већ сада је извесно да кукуруза неће бити ни за силажу (Магда Фекеч)
- Велика је суша и у каналу нема воде . И прошло лето је било скоро исто као и ово, али је у каналу било воде. Сада је канал пресушио и имамо посао више јер морамо да до испаше доведемо цистерну са водом. При томе морамо водити рачуна да вода не буде ни хладна ни прегрејана, јер животиње као и човек реагују, могу да се разболе уколико угрејане пију хладну воду. И после испаше их дохрањујемо. Земља је сува, нема траве и животињама није довољна испаша већ траже додатно још хране.Тако да суша додатно повећава трошкове това, ствара више посла сточарима и уноси забринутост јер у сушном периоду треба да обезбедимо храну, а већ сада је извесно да кукуруза неће бити ни за силажу - казала је Фекеч.
15 одсто угинуле живине буде на фармама
Високе дневне температуре праве штету на фармама пилића где због топлоте има око 15 одсто угинуле живине. Уместо да утовљено пиле има око два и по килограма, на крају това тежи око 2,2 килограма а када изађу из кланица пиле буде око два килограма тешко.
Товљач из Честерега Драган Јешић навео је да пилићи због врућине и вентилације слабије једу и да зато на тржиште испручују за 20 одсто мање меса. - Свакa фарма бележи угинућа пилића због високих температура и никаква заштита од врућине им не помаже. Не годи им ни топлота ни вентилација. Слабије једу и зато испоручујемо мање меса кланицама. И потрошачи то осете, јер свако воли да купи велико пиле, а ми таквих немамо - казао је Јешић.
З. Делић