Амбасада САД: Припадници ВС најбољи у гађању пиштољем

БЕОГРАД:  Мајор Војске Србије Игор Игњатовић и главни подофицир Бранислав Булатовић заузели су прва два места у такмичењу у гађању из пиштоља које је одржано у САД, саопштила је данас америчка амбасада у Београду.
Vojska Srbije Foto: Vojska Srbije
Фото: Војска Србије Фото: Војска Србије

Командант Националне гарде Охаја генерал-мајор Џон Херис био је домаћин такмичења у гађању из пиштоља које је одржано од 21. до 22. септембра у Америци, на ком је учествовало 150 војника.

И победник и другопласирани били су припадници Војске Србије, и то мајор Игор Игњатовић и главни подофицир Бранислав Булатовић. Ови одлични пуцачи добили су од гувернера тзв. “Награду двадесет” која се додељује онима који покажу највиши ниво спретности с оружјем, наводи се саопштењу.

Амбасада је саопштила да су у оквиру војне сарадње САД и Србије током септембра одржане и три засебне обуке.Инструктори са америчког Безбедносног института извели су у војној бази “Југ” обуку за учешће у мировним операцијама на којој је учествовало 17 официра и подофицира Војске Србије.

Сврха обуке је била да се побољшају вештине припадника Војске Србије који ће учествовати у мировним операцијама Уједињених нација, каyже се саопштењу подсећа да Србија тренутно има припаднике своје војске у девет мировних мисија које се спроводе широм света под окриљем УН и Европске уније.

Амерички Безбедносни институт за медицинске операције је спровео још једну обуку на Војномедицинској академији о напредном планирању у случају ванредних ситуација.

Обука је била усмерена на побољшање и поспешивање капацитета Србије када је у питању управљање природним катастрофама. Међу учесницима је било 32 представника из разних агенција и непрофитних организација, као и 20 припадника Министарства одбране.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије је организовао, а амерички инжињеријски корпус је спровео обуку из Програма цивилно-војне спремности у случају ванредних ситуација, на тему комуникације у кризним ситуацијама.

У обуци су учествовали запослени у више министарстава и организација цивилног друштва, као и стручњаци из Националне гарде Охаја. Ово је била друга у серији од три радионице усмерене на развијање капацитета Србије када је у питању кризна комуникација и међуагенцијска организација.

Све ове активности координирала је Канцеларија за војну сарадњу Амбасаде САД заједно са својим партнерима у Србији, каже се у саопштавању.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести