Антитела мајчиног млека штите новорођенче

НОВИ САД: Центар за контролу и превенцију болести, Светска здравствена организација и Академија за дојење, на основу досадашњих истраживања која нису доказала присуство вируса ковид-19 у мајчином млеку, подржали су дојење чак и ако су мајке заражене овим вирусом.
dojenje
Фото: pixabay.com

У складу са тим, болница „Џон Хопкинс“ из Балтимора у САД издала је препоруке за све мајке које доје за време пандемије, било да је код њих потврђено присуство овог вируса или не.

- Дојење је веома важно за здравље детета. Мајчино млеко је идеална храна за новорођенчад, јер садржи антитела која штите новорођенче од многих дечјих болести, а такође обезбеђује све нутритивне потребе у првих шест месеци живота и већи део нутритивних потреба у другој половини прве године живота детета. Међутим, у јеку пандемије корона вируса, велики број мајки је забринут да ли је безбедно да доје бебу ако им је потврђено присуство ковид-19. Уколико погледамо најновија истраживања, видећемо да тренутни подаци нису довољни да би се закључило постојање вертикалног преноса овог вируса путем дојења. Из тог разлога, Светска здравствена организација саветује дојење мајкама са сумњом или потврђеном инфекцијом на овај вирус, уз одговарајуће препоруке - истакла је субспецијалиса за фертилитет и стерилитет из Специјалне гинеколошке болнице са породилиштем Јевремова, која је део МедиГроуп система, специјалиста гинекологије и акушерства др Милица Јанићијевић.

Уколико мајка има потврђен корона вирус или има симптоме па је на испитивању, потребно је да се изолује од других, укључујући и своје дете, како би се смањила могућност преношења вируса. Препорука је измлазавање млека помоћу пумпице, које би се давало беби или дојење уз максималне мере превенције

Препоруке су кажу да, уколико мајка има потврђен корона вирус или има симптоме па је на испитивању, потребно је да се изолује од других, укључујући и своје дете, како би се смањила могућност преношења вируса. Препорука је измлазавање млека помоћу пумпице, које би се давало беби или дојење уз максималне мере превенције. Раздвајање мајке и детета је одлука коју треба да донесе здравствени тим специјалиста (педијатар, инфектолог), а имајући у виду здравствено стање мајке и детета. Ако се донесе одлука да могу да остану заједно, дојење се подстиче уз максималне мере опреза, што значи да мајка треба да носи маску и уз хигијену руку и дојке пре и после дојења.

- Ако се мајка, која има корона вирус, породи у болници, бебу треба привремено одвојити од ње како би се смањила могућност преношења вируса. Током овог времена бебама се даје измлазано мајчино млеко. Када се побољша здравствено стање мајке и планира за одлазак кући, смернице су или давање измлазаног млека пумпицом или контакт са маском уз хигијену руку. Ову препоруку доноси тим специјалиста. У случају измлазавања млека које потом беби даје нека друга особа, врло је важно водити рачуна о хигијени руку, као и пумпице која се користи, односно пумпицу треба откувати или опрати у машини за судове. У ситуацији да је код мајке дошло до погоршања клиничке слике и компликација, не саветује се дојење, него употреба или измлазаног млека или дохрана адаптираним млеком. Уколико дојите користите маску, перите руке 20 секунди и користите средства на бази алкохола за чишћење – наводи се у препорукама.

Љ. П.

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести