Апел на поштовање права на приватност у случају Монике Каримановић

БЕОГРАД: Поводом бројних написа у штампаним медијима и извештавања у електронским медијима о недавној отмици девојчице Монике Каримановић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да се у великом броју медијских извештаја није водило рачуна о поштовању права на приватност саме девојчице и њене породице.
e
Фото: pixabay.com

Повереник апелује на медије, али и надлежне органе и институције, да убудуће у потпуности поштују право на приватност лица, поготово када је у питању дете и подаци о здрављу детета.

Повереник обавештава јавност да се на обраду података о личности у сврху објављивања информација у медијима, не примењује скоро цео Закон о заштити података о личности, ако је у конкретном случају то неопходно у циљу заштите слободе изражавања и информисања.

"У великом броју медијских извештаја о отмици Монике Каримановић, није вођено рачуна о поштовању права на приватност саме девојчице и њене породице. Сензационалистичко извештавање у овом случају је крајње неетичко и недобронамерно, потпуно непримерено износи бројне податке о личности жртве отмице, укључујући и податке о њеном здрављу, чиме је двоструко виктимизује", наводи се у саопштењу Повереника.

Извештавање о овом случају, како наводи, указује на то да медији више воде рачуна о повећању свог тиража, односно гледаности, него о заштити приватности дванаестогодишње девојчице у једном веома осетљивом тренутку.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести