АСНС: Запосленима у ковид болницама бенефициран стаж

БЕОГРАД: Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) упутила је данас инцијативу Влади Србије да се здравственим радницима и другим запосленима, за радно време током којег обављају послове у ковид болницама и амбулантама, обезбеди бенефициран радни стаж.
k
Фото: Youtube Printscreen

У синдикату се залажу да се свима у ковид болницама и амбулантама стаж осигурања рачуна са увећањем од 50 одсто.

Сви запослени који раде у ковид болницама и амбулантама послове обављају у најтежим могућим условима са перманентном опасношћу по здравље и живот, подсећају из АСНС.

Наводе и да су испуњени сви услови предвиђени Законом о пензијско инвалидском осигурању прописани за друге запослене који раде са много мање ризика и у знатно повољнијим условима, и да зато АСНС покреће иницијативу да им се призна стаж осигурања са увећаним трајањем и то са максималним увећањем за 50 одсто.

Сматрају да би признавање увећаног трајања стажа осигурања представљало не само транспарентан акт друштвеног признања за њихов пожртвован рад, већ и начин да се у немогућности адекватне новчане награде, барем делимично компензује њихово излагање опасности и напори које чине у лечењу пацијената.

АСНС у саопштењу наводи да за реализацију ових мера нису потребна нова средства у републичком буџету , као ни Фонду ПИО.

EUR/RSD 117.5637
Најновије вести