Астматичарима корона погоршава болест

Пацијенти који имају алергије или астму нису подложнији инфекцији коронавирусом ковид-19, али, уколико се заразе, може да компликује њихова основна болест, рекла  је на веб конференцији „Ту смо“ Удружења пацијената Србије др Сања Хромиш из Института за плућне болести Војводине у Сремској Каменици.
Lečenje  na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici  Foto: Lj. Petrović
Фото: Лечење на Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици Фото: Љ. Петровић

- Пацијенти који имају алергију и астму по природи болести имају оштећену баријеру респираторног тракта. Због тога смо на почетку ове епидемије мислили да ће пацијенти који имају астму или алергије бити подложни и самој ковид инфекцији. Искуства која имамо до данас нису показала да су наши пацијенти склонији инфекцији ковидом од осталих људи. Чак код њих и сама инфекција пролази или асимптоматски или са благим симптомима. Проблем код наших пацијената је у томе што инфекција може да доведе до погоршања астме, и може да дође до губитка контроле болести – истакла је др Хромиш.

Говорећи о разлици у симптомима између алергије и инфекције вирусом ковид-19, др Хромиш је навела како постоји јасна разлика, јер инфекције увек иду с повишеном телесном температуром с општом малаксалошћу, слабошћу, боловима у зглобовима и мишићима и обично настају нагло и трају краће него сама алергија. За разлику од тога, алергије никада не иду с повишеном температуром, обично се враћају сваке године и трају дуже него саме инфекције.


Трудноћа и астма

- Труднице које имају астму и алергијске болести требало би да наставе с лечењем као и пре трудноће. Уколико је могуће, покушавамо да смањимо дозу инхалаторних кортикостероида или да пребацимо на кортикостероиде за које се доказано зна да су безбедни, јер их је велики број трудница узимао. По свим подацима које имамо, сматрамо да је безбедно да труднице узимају лекове. Много је мањи ризик ако се лече, него ако дође до погоршања болести, јер тада плод јако пати – истакла је др Хромиш.


- Међутим, у реалној клиничкој пракси та разлика није увек тако очигледна, није увек лако видети да ли се ради о једном или другом. И сама инфекција корона вирусом некада пролази са благим симптомима, температура може да се јави или не, некада и тек петог дана, пацијенти када добију симптоме никада не знају колико ће трајати, а с друге стране неки пацијенти можда имају симптоме алергије први пут ове године или израченије и јаче него што су били претходних година. Код алергије се јавља свраб носа и кијање које може да буде у салвама, које се никад не виђа у самим инфекцијама. Пацијенти који имају алергију имају знатно више симптома када изађу напоље, него када су унутра и симптоми су већи када је време топло, када дува ветар, када не пада киша, него када је влажно, кишно време. То је разлика која их може упутити у то од чега болују – истакла је др Хромиш и додала како и код једног и код другог може да се јави секреција из носа, кашаљ, слабост, малаксалост.

Када је реч о пацијентима с астмом у Институту за плућне болести Војводине, др Хромиш је оценила да је ситуација добра и стабилна, те да се телефоном чују с пацијентима, а они су до сада били стабилни. Сматра да је то стога што сви редовно узимају прописане терапије.

Оболели често користе кортикостеориде у лечењу, те је у почетку пандемије било речи о томе да ли ове лекове и даље треба да користе, јер смањују отпорност према вирусним инфекцијама.

- То се не односи на пацијенте који имају астму и алергијске болести, зато што пацијенти с астмом као своје основне лекове користе инхалаторне кортикостероиде. То су веома важни лекови који успостављају контролу саме болести. Захваљујући њима, пацијенти су данас добро, немају ни ноћне ни дневне симптоме. Нема никаквог доказа да инхалаторни кортикостеориди на било који начин утичу на повећање ризика за настанак инфекције, чак је редовно узимање лекове важно, јер омогућава да контрола болести буде добра. Уколико пацијенти који имају хронични риносинузитис и полипе носа, то су болести које су често везане с астмом, не користе интраназалне кортикостероиде, може да дође до погоршања полипа носа, до погоршања и астме. Зато треба редовно да се узимају лекови, као што се узимало пре инфекције – оценила је др Хромиш и истакла како пецијенти који су добро никако не треба да мењају терапију и никад то да не раде ако се нису чули са својим доктором.

Љ. Петровић

 

Фото: Љ. П.

 

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести