Аутор књиге о Тесли Елис Освалт најавио турнеју по Србији

ЊУЈОРК: Њујорчанин Елис Освалт, аутор књиге "Теслине речи" о српском научнику Николи Тесли, најавио је своју прву турнеју по Србији од 20. до 28. септембра.
e
Фото: Pixabay.com

Освалтова књига "Теслине речи" представља скуп цитата који су пронађени, у до тада неистраженим интервјуима, које је Тесла дао пре 100 година, а које су објавили угледни амерички часописи и новине.

Дебитантско дело Елиса Освалта представља књигу која је писана у облику драме, а у оквиру које су укрштени многи жанрови.

Аутор је најавио своју српску турнеју и своју нову позицију потпредседника Теслине научне фондације из Филаделфије (ТНФ), као и сарадњу са Николом Лончарем, и "мисију да ову књигу унесе у школе широм света без икаквих трошкова за наставнике и студенте".

Најављена српска Освалтова српска турнеја одржаце се од 20. до 28. септембра

"Аутор ће потписивати примерке књига, у циљу промовисања своје мисије поклањања књиге школама широм света. Ово је његова прва посета Србији, те истиче своје велико узбудење поводом тога"

Овај млади и релативно непознати писац је направио пометњу широм света.

Књига Теслине реци добила је похвале јер је придобила пажњу широког распона читалаца, од тинејџера до доктора наука, те људи који имају широко знање о Николи Тесли, као и оних који никада нису чули за њега.

"Прочитао сам низ књига и још много тога о Тесли и сматрао сам да добро познајем овог човека и његово дело. Медутим, ништа што сам прочитао није пренело дух, душу и ум самог човека као ова мала књига" рекао је др Вујо Кнежевић, неурохирург и члан Тесла форума Западне Аустралије.

На питање шта га је инспирисало да напише ову књигу, аутор је казао да је студирао сам драмску уметност на УАБ (Универзитет Алабама у Биргинхаму) јер је још у раној младости био опчињен причама Шекспира и других писаца.

"Када сам наишао на прегршт цитата (Тесле) у старим интервјуима, имао сам осећај да сам изгубио разум, те сам купио сваку књигу коју сам могао да пронадем на ту тему написану на енглеском језику и доступну у Сједињеним Државама. Учинило ми се као да нико никада није видео те цитате јер није било њиховог помена у другим биографијама или у документарним филмовима. Дакле, осећао сам да је моја дужност да створим ово дело. Нисам научник или историчар, али као драматург могу да инспиришем обичног цовека. Моја књига може да укаже на прави смер генерацијама будућих инжењера, историчара и психолога, у циљу истраживања" казао је Освалт.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести