Бауцал: ПИСА тест показао да дуго тапкамо у месту

БЕОГРАД: Професор Александар Бауцал изјавио је данас да режултати ПИСА тестирања нису добри за Србију као друштво и да о образовању треба да пробамо да дискутујемо озбиљно и независно од дневнополитичких подела.
pisa testovi
Фото: Dnevnik, ilustracija

Према резултатима ПИСА тестирања објављеним данас Србија је на 45. месту од 79 земаља.

Показало се и да је сваки трећи ученик функционално неписмен, јер научено не зна да примени у пракси.

Бауцал је за РТС рекао да су резултати показали да Србија од двехиљадитих "лута" и да ништа није урадила.

Према његовим речима, много се ради, али нисмо далеко одмакли.

"Практично ми тапкамо у истом месту већ јако дуго, што је јако лош знак за нас. Дакле, не напредујемо", рекао је Бауцал и додао да смо од 2000. године испробали разне реформе.

Он је оценио и да је главни проблем недостатак континуитета и да то сви препознају.

"Има ту пуно ентузијазма, има ту пуно рада, међутим проблем је што је образовање кумулативни процес - дакле оне земље које напредују у овим истраживањеима су земље које су успоставиле неку врсту договора и то широког договора о томе шта хоће да мењају, како ће то да раде, имају континутет у дужем периоду", рекао је Бауцал.

Како каже, и велики број наставника изненађен је неким реформама, тако да се не може очекивати да ће их спроводити са великим ентузијазмом и разумевањем.

"Мој утисак је да се наставници сада углавном ''праве мртви'', када год дође нека нова реформска идеја они кажу ''сачекај да видим ови ће још пар година па ће да оду, онда ће доћи неко нови, најбоље да ми ништа не дирамо''", навео је Бауцал.

Други забрињавајући податак је, сматра он, то што када се испитују ставови ученика, они мање вреднују школу и образовање него у другим земљама.

"Што значи да смо ми на неки начин изгубили њихово поверење и нама предстоји да пробамо опет да направимо такво образовање које ће моћи да кореспондира са њиховим интересовањима и начином како они размишљају, да би уопште ученици могли да се заинтересују за образовање", рекао је Бауцал.

Milan
03.12.2019 • 23:34
Ne prave se nastavnici mrtvi profesore Baucal,vec ih je umrtvila svaka reforma od 2000.koja se hvalila kao najbolja,a ne zna se koja je gora od koje.U sistemu u kome je do dna ,diletantski obezvredjeno obrazovanje i kultura,duhovno ulaganje i vaspitanje,autoritet roditelja i škole ,a nastavnicima oduzeta sva prava u ime "napretka" obrazovanja ,u sistemu u kome je agresivno ponasanje normalno a glavna vest prizemni abrovi,u sistemu gde se salje jasna poruka omladini da tetovirani polusvet sa silikonima i mikrofonom zaradjuje enormno u odnosu na te iste profesore,lekare,inzenjere ili bilo koji pošten rad,na poljoprivredi ,rudarstvu ili umetnickom stvaralaštvu ,u takvom sistemu profesore,a Vi bi prvi to trebalo da prepoznate i definišete,ne možete očekivati motivisane đake koji obožavaju gomilu bespotrebnih predmeta i časova i postižu fantastične rezultate na PISA testu.Da ne pominjem da svaka varošica u Srbiji ima neki fakultet ,a o kvalitetu istih no coment.Svi bi odlican uspeh,svi bi diplome ,svi bi dobro placen posao ali ako moze bez ucenja i rada.Kad drzava ozbiljno pocne da radi na kvalitetu školstva na svim nivoima,a ne da prepisuje finski,švedski,kosmički model škole u kojoj se igramo budućnošću dece i te iste države,tada će rezultati naših pametnih i lepih đaka biti pravi.Na bilo kom testu. Kad se vratimo korenima i počnemo da poštujemo i vrednujemo na pravi način znanje i ulaganje u obrazovanje,vaspitanje i prosperitet i da najbolji budu gde im je mesto ,a ne u zapećku i kad država uspostavi normalan vrednosni sistem,e tada će svi naši sastanci,tribine,sednice imati razlog,cilj i efekat. A do tada možemo samo da čekamo novi Kusturičin film i pričamo,pričamo...
PS. Podnaslov iz iste štampe,samo par santimetara od teksta "PISA test pokazao da dugo tapkamo u mestu"
-Сваки трећи ученик првог разреда средње школе редовно се коцка, показало је најновије истраживање Института Батут-
EUR/RSD 117.5799
Најновије вести