Београд и Нови Сад остали жаришта, у Шапцу и Ваљеву мање оболелих

БЕОГРАД: Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић казао је данас да су и даље Београд и Нови Сад два града са највећим бројем активно оболелих и новооткривених случајева заразе корона вирусом.
gojkovic
Фото: Танјуг (Видео)

Гојковић је, на конференцији за штампу, казао да се на данашњи дан нешто повећан број у Лесковцу и Крушевцу, а опао у Шапцу и Ваљеву.

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић пренео је да је у задњих 24 сата у тој установи извршено 156 прегледа, од којих је 30 пацијената било у стању које је захтевало хоспитализацију.

У клиници се, према његовим речима, тренутно налази 61 пацијент на болничком лечењу, од којих четири на интензивној нези на инвазивној вентилацији, те осам на другим формама вентилације.

Стевановић је казао да, када се узме у обзир да је раније било више од 300 прегледа дневно, актуелни број јасно мањи.

„У самом почетку јулског дела приче предоминирале су особе млађег и средњег узрасног доба, а сада се враћа део пацијената старије животне доби. Тежина клиничке слике остала је слична - 20 одсто захтева болничко лечење, а остали могу на кућно лечењу“, објаснио је он.

Казао је да је на Инфективној клиници од почетка пандемије прегледано више од 20.000 особа, урађено више од 5.000 рентгенских снимака плућа, узето 10.000 узоркована бриса, лечено 2.800 болесника.

Нагласио је да је Инфективна клиника највећи тријажни центар, али да постоје још три у којима је ситуација слична.

Гојковић је пренео да је ситуација у Клиничком центру Војводине слична.

„Јуче пре пет месеци смо имали првог ковид пацијента. Тренутно имамо 244 на лечењу“, казао је он.

Помоћник директора инситута „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је да је у овом тренутку 3.154 ковид пацијената хоспитализовано.

Када је реч о деци пренела је да се у КБЦ Драгиша Мишовић налази седморо деце, на ГАК-у три труднице које су позитивно тестиране, у КЦ Ниш једно дете, у Општој болници у Шапцу једно дете.

Кисић-Тепавчевић пренела је да је у овом тренутку на КиМ хоспитализовано 89 особа, а 424 је у изолацији.

Од тог броја 82 се налазе у КБЦ Косовска Митровића, по две у КЦ Крагујевац и Ниш, и две у КБЦ Драгиша Мишовић, а једна у КЦ Србије.

У последња 24 сата, према њеним речима, ниједна особа са подручја КИМ није преминула.

Када је реч о приватним лабораторијама осам је поднело одговарајућу документацију за добијање права на тестирање, а доношења решења је у финализацији

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести