Б.Харченко: У току преговори о испоруци ''Спутњика V'' Србији

У вези са интересовањем српске стране разматра се и могућност заједничке производње вакцине ''Спутњик V'' у Србији, рекао амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да су у току преговори између надлежних институција Русије и Србије о испоруци руске вакцине "Спутњик V" Србији, као и да у нашу земљу ускоро стиже одређена количина тих вакцина за лабораторијску контролу.

''Као што је нагласио председник Руске Федерације Владимир Путин, Русија се залаже за то да ефикасне и безбедне вакцине против вируса короне буду доступне свима у свету, па је спремна да испоручи другим земљама препарате које су разрадили руски научници. Тренутно су преговори између надлежних институција Русије и Србије о испоруци у Србију руске вакцине ''Спутњик V'' у развијеној фази. По њиховом завршетку ће бити познати сви модалитети испоруке, односно термини и количина доза'', рекао је каже Боцан-Харченко за ''Курир''.

Детаљно су сва та питања, како је додао, на веома конструктиван начин размотрили председница Владе Србије Ана Брнабић и министар индустрије и трговине Руске Федерације Денис Мантуров током њиховог разговора 30. новембра.

Боцан-Харченко каже да се разматра и могућност да се "Спутњик V" производи у Србији.

''У вези са интересовањем српске стране разматра се и могућност заједничке производње вакцине ''Спутњик V'' у Србији. Али, наравно, то захтева више времена, јер се ради и о трансферу технологија и о припреми стручњака'', каже он.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести