„Биће увећане увредљиво ниске накнаде за породиље“

БЕОГРАД: Савет за популациону политику разматрао је могухцност да се уведе доњи лимит месечне накнаде за породиље, како се не би дешавало да неке од њих, а након обрачуна породиљске накнаде по новом Законуз о финансијској подршци породици с децом, добијају 900 динара месечно, изјавила је за Политику министарка Славица Ђукић Дејановић. 
Slavica Đukić Dejanović, ministarka za demografiju i populacionu politiku Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Славица Ђукић Дејановић, министарка за демографију и популациону политику Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Труднице које су биле запослене на привременим и повременим пословима, на пример, раније нису добијале никакву накнаду за време породиљског одсуства. Овај закон увео је и за њих право на накнаду, а оне које су радиле дуже од 18 месеци на таквим пословима имају иста права као и будуће маме које су у сталном радном односу", подсетила је министарка.

Наводи, међутим, да жене које су радиле краће од тог периода, на пример месец или два, не добијају ни хиљаду динара месечно, што, признаје, јесте деградирајуће. 

"О томе смо разговарали на седници савета, којој је председавала премијерка. Размишљамо да код првих измена и допуна закона уведемо доњи лимит накнаде за породиље, не могу сада да кажем колико би то новца било, јер треба видети колико буџет може да изрџи. Али колико год будемо имали пара, уложићемо у то", навела је министарка. 

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести