Бира се фирма за завршетак радова у Бетанији

Клинички центар Војводине расписао је јавни позив за радове у ламелама Б и Ц Клинике за гинекологију и акушерство.
Nezavršeni deo zgrade ima prizemlje, dva sprata i potkrovlje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Незавршени део зграде има приземље, два спрата и поткровље Фото: Дневник.рс

Рок за подношење понуда је 29. август у 8 часова, а јавно отварање понуда је истог дана, у Управној згради Клиничког центра Војводине, у 10 часова. Изабрани понуђач имаће рок од највише 150 календарских дана да заврши посао, наводи се, између осталог, у конкурсној документацији. У питању је незавршени део новосадског породилишта, где су радови прекинути пре седам година, а покренут је и кривични поступак због више фактурисаних, а неурађених радова, вредних око 250 милиона динара.

- Одлука о додели уговора биће донета у року од 25 дана од дана отварања понуда, осим у нарочито оправданим случајевима, као што је обимност или сложеност понуда, односно сложеност методологије доделе пондера, када рок може бити 40 дана од дана отварања понуда - објавио је Клинички центар Војводине на својој интернет страници.


Годишње ураде око 3.500 операција

Годишње се у Бетанији на одељењу гинекологије уради 850 средњих и великих оперативних захвата, на конзервативној гинекологији и у Дневној болници уради се 1.500, а на одељењу стерилитета, планирања породице и вантелесне оплодње 1.200 операција годишње, као и 5.000 прегледа.


Фото: Собе у незавршеном крилу Бетаније  Фото: Дневник.рс 

У питању је део објекта у којем су прекинути радови пре седам година, када су Вишем јавном тужилаштву поднете кривичне пријаве против одговорних и то против извођача радова, надзорног органа и НН лица. Покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић рекао је прошле године за “Дневник” да је у извештају Сектора за буџетске инспекције констатовано како постоји више фактурисаних радова који нису изведени, а исплаћени су и то у вредности од 250 милиона динара. Покрајинска влада је прошле године обезбедила 20 милиона динара, како би Клинички центар спровео поступак јавне набавке и изабрао пројектантски биро који ће да заврши посао, односно репројектује објекат.

Фото: У овом незавршеном крилу Бетаније сада се у собама налазе се нераспаковани болнички кревети  Фото: Дневник.рс

Судски вештаци су били у Клиници од маја до септембра 2017. године, а сада је потребно да се направи техничка документација, како би се утврдило шта је од посла заиста урађено. Ово крило Бетаније има око 3.000 квадратних метара на три нивоа.

- Фонд за капитална улагања Војводине ушао је 2007. године у пројекат реконструкције Клинике и прва фаза радова почела је 2008. године, а две године касније и друга фаза. Радови су прекинути 2012. године, када су Вишем јавном тужилаштву поднете кривичне пријаве против одговорних и то против извођача радова, надзорног органа и НН лица. С обзиром на то да је завршен истражни поступак у Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду, стекли су се услови да се настави започет пројекат у Бетанији - рекао је раније за “Дневник” др Гојковић.


Гинекологија на хиљаду квадрата

У делу приземља и делу првог спрата биће лабораторија, као и Центар за вантелесну оплодњу, који је сада у приземљу порођајног одељења. На првом спрату ће бити гинеколошко одељење, на око 1.000 квадрата, за смештај гинеколошких пацијенткиња. На другом спрату ће бити интензивна јединица највишег нивоа здравствене заштите, са десет постеља за надзор најтежих пацијенткиња.


У овом незавршеном крилу Бетаније сада се у собама налазе гомиле нераспакованих болничких кревета који стоје једни на другима, бројне столице, фотеље и други намештај, као и медицинска опрема. Завршено је око 70 одсто радова. Овај део зграде има укупно 3.335 квадратних метара, а остало је недовршено 2.500 квадрата. Део где су операционе сале завршен је 2014. године. Међу још тада набављеном опремом, налазиле су и климе, које су прошлог лета уграђене у операционе сале.

Фото: У незавршеном крилу Бетаније у собама се налази и медицинска опрема Фото: Дневник.рс 

Обнова Бетаније почела је пре три године и сређен је део породилишта, обновљена купатила, сређене инсталације, те реконструисана такозвана “барака”, како би пацијенткиње имале пристојне услове током боравка у болници.

Незавршени део зграде има приземље, два спрата и поткровље, које је дозидано и у којем ће бити лекарске собе. У приземљу објекта који треба да се заврши биће општа гинекологија и дневна болница, у коју стижу хитни случајеви из домова здравља, општих болница, Ургентног центра, односно све оне жене које имају ванматеричне трудноће, обилна крварења, болове у малој карлици, упалне процесе. Све то сада функционише у “бараци”, које је требало да буде затворена пре десет година.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести