Бјелић примио делегацију Народне Републике Кине

Покрајински секретар за регионалани развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић примио је данас у Покрајинској влади делегацију Народне Републике Кине предвођену извршним председником Шангајске федерације удружења друштвених наука (СФССА) Сје Чаом.
Ognjen Bjelić sa delegacijom Kine/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада/Секретар Огњен Бјелић са делегацијом Кине

Састанак  је посвећен оснаживању односа у области науке и образовања кроз јачање универзитетске сарадње, што је у циљу  укупног остваривања плодније сарадње на регионалном нивоу АП Војводине и провинције Шангај.

Бјелић је нагласио да данашња посета делегације из НР Кине представља континуитет изузетне политичке, економске, привредне и укупне сарадње НР Кине и Србије.

Он је подсетио да у области образовања готово да не постоје препреке за продубљивање односа, с обзиром на то да је крајем прошле године сарадња Универзитета у Београду, Нишу и Новом Саду са Универзитетом Ђао Тонг из Шангаја озваничена Споразумом, који је потписан у Српској академији наука и уметности, као и  на деловање Конфучијевог института на Филозофском факултету у Новом Саду од 2014. године.

Бјелић је истакао да је успешној академској сарадњи претходила плодна привредна сарадња, чији су темељи у добро трасираним дугорочним односима на републичком нивоу, те да  је дужност свих нивоа власти да је учине што конкретнијом.

Саговорници су се сагласили, да је уз поштовање принципа узајамно-корисне сарадње, у заједничком интересу да се досадашња сарадња обогати новим садржајима, што подразумева интензивнију размену студијских програма из области математике, физике, пољопривреде, менаџмента, информационих технологија, те могућност проширивања сарадње и на друге академске области у будућности.

Делегација НР Кине посету наставља учешћем на 6. Међународном кинеско-европском форуму о „Избору нових стратегија за суочавање са криминалитетом у земљама у транзицији – Српски Суб-Форум,  који се током наредна два дана одржава у Новом Саду.

Састанку су присуствовали и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Јакшић, Покрајински заштитник грађана проф. др Зоран Павловић и новизабрани ректор Универзитета Привредна академија у Новом Саду Марко Царић.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести