Боља примена закона за ефикаснију заштиту ЛГБТ

БЕОГРАД: Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са делегацијом Организационог одбора „Параде поноса“, коју је предводио Горан Милетић, као члан Одбора и програмски директор у организацији „Civil Rights Defenders“, а том приликом усаглашен је став да надлежне иституције треба да посаљу поруку да нема толеранције за насиље и мржњу према тој популацији.
parada ponosa zastava, pixabay
Фото: Pixabay

Представници Организационог одбора упознали су министарку са програмом овогодишњег „Прајда“, а истакли су да ће једна од главних активности бити конференција посвећена злочину и говору из мржње, која ће бити организована 15. септембра у Београду. 

Представници Организационог одбора су указали да иако постоји добар правни оквир и да домаћи закони препознају злочин из мржње, још увек постоје чести напади на припаднике ЛГБТ заједнице без судског епилога, што указује да недостаје доследна примена закона у пракси.

Кубуровић је истакла да постоји мали број пријава напада и случајева злочина из мржње и да је из тог разлога потребно оснаживање, како ЛГБТ особа да пријављују такве случајеве и истрају у њима, тако и правосудних институција да препознају те случајеве и брзо и ефикасно поступају, а један од начина да се то постигне јесте континуирана обука и едукација.

На крају састанка, усаглашено је да је потребно да надлежне институције кроз своје поступање пошаљу недвисмислену поруку целом друштву да нема толеранције према мржњи и насиљу према ЛГБТ особама, што ће додатно оснажити припаднике ЛГБТ заједнице да имају поверење у правосуђе и државу.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести