Болница у Батајници пуна, преломни тренутак за здравство

БЕОГРАД: У Ковид болници у Батајници хоиспитализовано је 915 пацијената чиме је попуњен капацитет те болнице, а директорка Татјана Аџић Вукичевић данас поручује да је ово преломни тренутак за цео здравствени систем и позива на вакцинацију која је, како каже, једини спас за излаз из јако тешке ситуације.
bolnica
Фото: Танјуг (видео)

Аџић је новинарима испред ковид болнице у Батајници рекла да пре четири месеца, када је та болница отворена, нико није веровао да ће капацитети бити попуњени до максимума.

"Сматрам да је ово најтежи тренутак у раду ковид болнице у Батајници. Дошли смо у ситуацију да се тражи место више, страхујемо од сваког телефонског позива и молби колега да се прими још један пацијент", казала је Аџић.

Истиче да се здравствени радници у тој болници "лавовски боре" да свакога дана отпусте старе и приме нове пацијенте, како би могли да допринесу очувању здравственог система Србије.

Према њеним речима, у последње три недеље отворено је 12 јединица полуинтензивних нега и пета јединица интензивног лечења.

На интензивном лечењу налази се, каже, 109 пацијената од којих је 90 одсто интубирано.

Др Аџић упозорава да су сада клиничке слике много драстичније и да се углавном ради о младим људима који развијају та тешка стања.

"Најмлађи пацијент је девојка 1989. годиште која је интубирана пре три дана и за њен живот се боримо. Други момак, 1999. годиште, на срећу успешно се опоравио и пребачен је у јединицу полуинтезивне неге", казала је др Аџић.

Остала доминантна годишта пацијената хоспитализованих у ковид болници у Батајници су 1979, 1982, 1985...

"То показује да се граница пацијената који развијају тешке клиничке слике померила на млађе. Међу пацијентима има и оних који се налазе у седмој и осмој деценији и мислим да за њих нећемо моћи да нађемо спас", наводи др Аџић.

Каже да су медицински радници на ивици психичке и физичке исцрпљености и да им помажу лекари из свих крајева Србије.

"Ако се сада не посветимо имунизацији и ако се овако настави ни у једној болници у Србији неће бити места за нове пацијенте", закључила је др Аџић и позвала грађане да се одазову масовној вакцинацији јер само нас вакцина из ове, ужасно тешке ситуације, како каже, може извући.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести