Брнабић: Заштита животне средине због будућих генерација

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић каже да заштита животне средине за Србију не треба да буде важна само због европског пута и испуњења Агенде одрживог развоја УН, већ због нас самих и генерација које долазе.
brnabic
Фото: Tanjug (Vlada Srbije/ Predrag Vučković)

Брнабић је нагласила да то јесте једна од најзахтевнијих тема на европском путу Србије и област која захтева највећа улагања.

"У влади смо свесни колико треба да радимо и колико новца морамо да уложимо у заштиту животне средине, да бисмо достигли европске стандарде, а посебно у заштити река и квалитета воде", рекла је Брнабић на отварању седнице Скупштина држава чланица - Протокола о води и здрављу у Палати Србија.

Она је подсетила да је у јануару 2013. године усвојен закон којим је ратификован Протокол о води и здрављу и да је Србија постала 26 земља која је прихватила циљеве тог протокола.

Брнабић је истакла неколико пројеката којим се решавају проблеми пијаће воде, али и отпадних вода.

Проблем са пијаћиом водом највећи су у Војводини, а као пример навела је Зрењанин, где је вода из водовода забрањена за пиће 2004. године, као и Кикинду.

"Огромна средства се улажу и за постројења за пречишћавање отпадних вода", рекла је Брнабић и додала да ће у Ниш бити уложено 60 милиона евра, Крагујевац 55 милиона, у Крушевац 14, у Врање 12 милиона евра и у Рашку 3,5 милиона евра.

Због недовољног улагања у водоводну мрежу, како је рекла, у Србији се расипа велика количина воде за пиће, а губици су посебно велики на мрежама у локалним самоуправама, где достижу и до 60 одсто.

Премијерка је подсетила на изреку да земљу нисмо наследили од предака, већ позајмили од потомака.

Србија је од 2017. до данас председавала Протоколом о води и здрављу, а од данас председава Белорусија.

Дводневни скуп у Београду организују Министарство здравља, Министарство за заштиту животне средине и Светска здравствена организација.

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести