ЧИТАВ ЖИВОТ РАДИМО ПОГРЕШНО Антибиотици и пробиотици нису никако добра комбинација

Антибиотици се боре против штетних бактерија које изазивају болесна стања, али то није једина ствар коју ови лекови убијају.
a
Фото: pixabay.com

Они такође уништавају и такозване добре бактерије, неопходне за основне телесне функције, као што су варење и држање штетних бактерија под контролом.

Пошто пробиотици додају корисне бактерије цревима, узимање пробиотичких суплемената док сте на антибиотицима постало је популарна стратегија за надокнађивање губитка бактерија и одржавање равнотеже микробиома црева. Ново истраживање, међутим, показује да би ова тактика могла бити неефикасна.

Истраживачи су урадили 15 контролисаних студија које су анализирале разлике у микробиомима црева 1.200 испитаника који су узимали антибиотике с пробиотицима и без њих. Тада је откривено да су људи који су узимали пробиотике заједно с антибиотицима повећали разноликост цревног микробиома за минималну количину, само 0,23 одсто.

 Истраживачи су дошли до закључака да узимање пробиотичких суплемената са антибиотицима није уопште утицало на повећање количине добрих бактерија у цревима, објављено је у часопису БМЦ Медицине.

 Зашто пробиотски суплементи немају велики утицај

 "Постоји неколико разлога зашто пробиотички суплементи не мењају значајно састав микробиома црева", каже др Арик Алпер, гастроентеролог и додаје: "Пре свега, нема довољно добрих бактерија које могу да доспеју у црева да би направиле велику промену. Дозе суплемената обично нису довољно високе за почетак, а желудачна киселина може да убије многе добре бактеријске сојеве.

 И не само киселина, и сами антибиотици такође могу да убију пробиотике које узимате као суплементацију. Пробиотски суплементи такође обично садрже цревне микробе који се таложе у танком цреву , али велика већина цревне флоре колонизује се у дебелом цреву", објаснио је др Алпер.

 Али не значи да их треба избегавати

 Али то не значи да никада није од помоћи узимати пробиотике у комбинацији са антибиотицима.

 "Најчешћа и најкориснија клиничка индикација за пробиотике је превенција дијареје изазване антибиотицима“, рекао је др Аплер. "Уопштено говорећи пробиотици су бољи за дијареју, а не затвор. "Чак и тада, међутим, пробиотиски суплементи би помогли само у одређеним околностима", рекао је Алпер.

Фото: pixabay.com

 "Постоје само два пробиотика која би била корисна за ову специфичну индикацију: гљивица по имену Saccharomyces боуларди и, у мањој мери, бактерија Lactobacillus rhamnosus“, објаснио је он. "Чак би и та два цревна микроба била ефикасна само за специфичне антибиотике."

 Бирање хране у односу на суплементе

 Генерално је боље узимати пробиотике из хране него суплемената, истиче за Health др Мадхав Десаи, гастроентеролог. "Требало би да се ослањате на здраву, природну пребиотичку исхрану која садржи комбинацију воћа и поврћа“, рекао је он.

 Ферментисана храна као што су јогурт, кисели краставци, кисели купус и хлеб од киселог теста такође су богати пробиотицима.

Дневник/24седам

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести