Да се отклоне спорни делови уџбеника који дискриминишу ЛГБТ

БЕОГРАД: Завод за унапређење квалитета образовања дао је рок од 10 дана издавачкој кући Завод за уџбенике да отклоне делове текста у неколико уџбеника за средњу школу у којима се дискриминише ЛГБТ популација.
LGBT Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Министар просвете Младен Шарчевић појашњава да издавачка кућа има рок од 10 дана да исправи спорне делове уџбеника, а уколико то не учине, онда иде процердура повлачења уџбеника.

Министар је нагласио да је уџбеник само помоћно средство, а да је најважнија реч наставника и остварење наставног плана и програма.

"Завод даје издавачима рок од 10 дана да то исправе. Ако буде опструкције онда иде процедура повлачења уџбеника. Можемо направити међурешење док се не објави позив за нови уџбеник да се постојећи користи, али да се игноришу поједини делови и да се деци објашњава да је то што пише превазиђено", рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Удружење Лабрис жалило се на дискриминацију ЛГБТ популације у шест уџбеника за средње школе завода за уџбенике. Реч је углавном о уџбеницима за средње медицинске школе и друге стручне школе.

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести