Ђаци ове године без јесењег распуста

У наредној школској години ученици у Србији имаће три распуста - зимски, пролећни и летњи, а неће имати јесењи, који су имали током ове године, предвиђено је школским календаром Министарства просвете.
д
Фото: Dnevnik.rs

Наредна школска година почиње 2. септембра, а завршава се -  2. јуна за осмаке, а 16. јуна за ђаке од првог до седмог разреда, и тако је у целој Србији. Школе у Војводини раде по календару Покрајинског секретаријата за образовање, те зимски распуст почиње 24. децембра и траје до 14. јануара 2020. године. Пролећни распуст почиње 10. априла и траје до 20. априла.

У остатку Србије, зимски распуст подељен је у два дела. Први почиње у понедељак, 30. децембра, а завршава се у уторак, 7. јануара, а други део почиње 3. фебруара, а завршава се 17. фебруара. Друго полугодиште почиње у уторак 18. фебруара, а завршава се 2. јуна за осмаке, а 16. јуна за ђаке од првог до седмог разреда. Основци ће на пролећном распусту бити од 13. до 20. априла, а средњошколци од 15. до 20. априла.

Матуранти гимназија у целој Србији са школом завршавају 22. маја, ђаци завршних разреда трогодишњих и

четворогодишњих стручних школа 29. маја, а остали средњошколци нижих разреда распуштају се 19. јуна.

У школама се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобар, Свети Сава 27. јануар, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. април, Дан победе 9. мај и Видовдан - спомен на Косовску битку 28. јуна, када многе школе у Србији организују поделу ђачких књижица.

Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату и Дан победе су наставни дани, изузев кад падају у недељу.

Ученици и запослени у школи имају право да не долазе на наставу, односно да не раде: православци на први дан крсне славе, припадници исламске заједнице на први дан Курбанског бајрама и Рамазанског бајрама, припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.

Нерадни су и први дан Божића, док се ускршњи празници прослављају од Великог петка до другог дана Ускрса.

В. Ц.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести