Дачић: Евакуисани сви с аеродрома, сада вратити оне који желе

БЕОГРАД: Више нема наших држављана "заглављених" на аеродромима у свету, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, наводећи да је сада приоритет повратак српских држављана који бораве у иностранству и желе да се врате у Србију.
er srbija, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Дачић је за РТС најавио да би данас могла да буду организована два лета за Малту, као и да се разматра повратак људи из Абу Дабија, САД и организовање лета за Стокхолм у понедељак.

"Спољна политика сада се углавном своди на борбу против вируса, не само наша, него у целом свету, а када има спољнополитичких активности, оне се обављају преко видео конференција или позива. Нама је припао задатак да координирамо ту заједничку активност коју влада спроводи, у договору са председником Александром Вучићем, како да помогнемо да се реши поитање наших грађана који се затекли у иностранству", рекао је Дачић.

Он је додао да су у почетку биле велике гужве на аеродромима и границама.

"Сада више нема никога на аеродромима да је заглављен", рекао је Дачић, истичући да су те "ургентне ствари" решене пошто је Влада Србије огранизовала два пута дневно авионе "Ер Србије" који су летели до неке дестинације, где је било највише наших грађана.

Сада се, како је навео, разматра друга врста приоритета.

"Не они који су на аеродорму, већ они који негде бораве и желе да се врате", објаснио је шеф дипломатије.

Истакао је да је из Немачке дошло 24 медицинских радника који су, како је рекао, ризиковали своја радна места не само у Немачкој, већ у целој ЕУ, додајући да је око 200 или 300 наших медицинских радника заинтересовано да се врати у Србију.

Он је додао да су проблем удаљене дестинације, док којих наши авиони не могу да стигну, али да Србија користи механизам који ЕУ има да се наши грађани превезу, када се превозе и држављани ЕУ из удаљених дестинација.

Тако би, како је навео, требало да стигне и 12 српских држављана из Перуа у Беч, а потом ће се размотрити како ће они бити пребачени до Београда.

Он је рекао да се разматра и питање Америке и истакао да би данас требало да буду организована и два лета за Малту.

"На Малти немамо наше људе који су заглављени, али има иначе доста наших људи, који су добили отказе или имају неке друге проблеме - неки су болесни, неки су студенти....", рекао је Дачић

Он је додао да неки наши људи желе да се врате, али да одустану када чују да треба да одређено време проведу у карантину.

"Данас смо разматрали то питање за један или два лета за Малту. Један лет већ отишао за Малту, ако буде потребе, биће и други лет у току дана. Мислим да би тим летом за Малту требало да дође и четири, пет лекара. Разматра се и Абу Даби, као и могућност лета за Стокхолм у понедељак", рекао је Дачић.

Он је додао да српских грађана нема више на границама, када је реч о друмском саобраћају.

"Разрешили смо то питање између аустријске и мађарске границе", рекао је Дачић и додајући да "ако се неко докопа неког града у суседним земљама" онда се то решава за сваког појединца.

Коментаришући солидарност и помоћ који земље показују у овим ситуацијама, Дачић је рекао да је то други сегмент рада МСП-а, који се састоји од тога да се помогне државним организмима, председнику Србије и влади, да се реализују "неке ствари око тих међународних контаката".

Он је истакао да је Кина највише помогла Србији, не само јер дала донације, већ јер је омогућила да купимо средства која нису могла нигде на свету да се купе.

Указао је и да је ЕУ дала Србији 7,5 милиона евра за борбу против корона вируса, а да су у помоћ притекле и Норвешка и Уједињени Арапски Емирати.

Он је додао да је направљен и списак тога шта Србија треба да добије од Русије.

Дачић је указао и на проблем да када се купи нека роба, не постоји сигурност да ће она бити испоручена, истичући да је Србија од Индије купила четири милиона маски и 7,7 милиона заштитних рукавица.

"Али као што сте видели, Индија је прогласила ванредно стање и забранила извоз свега тога", рекао је Дачић додајући да је разговаора са

министром спољних послова Индије како би се решило то питање.

Он је нагласио и да је неистина да је Србија отела респираторе Црној Гори.

"Србија никоме ништа није отела, посебно не респираторе у овом тешком кризном времену", рекао је Дачић.

Он је објаснио Србија је купила респирторе од фирме "Медикал иновејшнс", по легалној процедури.

"Ни у једном треунутку нико није рекао фонду да је реч о неким респираторима које су они имали, комерцијални уговор. да продају ЦГ, и то не та фирма ''Медикал'' од које смо ми купили, него неко од кога је ''Медикал'' купио. То су комерцијални уговори који постојали са Владом ЦГ, од наших приватних фирми. Нити је нас влада Црне Горе нити ико из Црне Горе о томе обавестио. Имајући све то у виду, председник је рекао да смо спремни да донирамо, и видели како је то решено", рекао је Дачић.

Он је оценио да је "жалосно да у оваквим временима када потребна међусобно солидарснот, постоје такве потези који показују мржњу, а више није ни битна жеља за добрим међукомшијским односима".

Навео је да нема много разумевања ни за неке изјаве опозиционих странака, који питају зашто влада Србије не врати све људе из иностранства.

"Имали смо ситуацију да су позивали људе да седе код куће, када избори били у питању, а сада позивају људе кад им живот угрожен, да се не придржавају, да су превише оштре мере", рекао је Дачић, додајући да свако ко користи ситуацију за политичку промоцији или политизацију "једна врста лешинара".
 

EUR/RSD 117.5893
Најновије вести