Данас обележавање Дана сећања на жртве Холокауста

БЕОГРАД: Широм света данас се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.
staro sajmiste, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, а у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логорана Старом сајмишту у Београду, предводиће изасланик председника Републике министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Церемонији одавања почасти присуствоваће и преживели у Холокаусту, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници парламента и Владе Србије, као и представници Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске Националне мањине, чланови дипломатског кора, удружења и грађани...

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.

Опредељујући се за дан ослобођења Аушвица, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава - припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор "Црвени Крст" у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.

И генерални секретар УН Антонио Гутереш данас је оштро осудио оживљавање антисемитизма и позвао људе широм света да "чврсто стану против мржње и нетрпељивости било где и свуда".

Гутереш је на комеморацији жртвама нацистичког холокауста у Парк Ист синагоги у Њујорку, церемонији која је ове године одржана виртуелно због пандемије ковида-19, поручио да га је узнемирило када је сазнао да је једва половина одраслих широм света чула за Холокауст, у којем је убијено шест милиона Јевреја, као и милиони припадника других нација током Другог светског рата, а да је недостатак знања међу младим генерацијама "још гори".

"Наш одговор на незнање мора бити образовање. Владе свуда имају одговорност да подучавају о ужасима холокауста", изјавио је Гутереш.

Гутереш је изјавио да су након пораста антисемитизма - најстаријег облика мржње и предрасуда - уследили нови извештаји о физичким нападима, вербалном злостављању, скрнављењу јеврејских гробља, вандализовању синагога и прошлонедељног узимања талаца у синагоги у Коливилу у Тексасу.

Генерални секретар УН је поздравио Резолуцију коју је 20. јануара усвојила Генерална скупштина УН и којом се осуђује свако порицање холокауста и апелује на све земље и друштвене мреже да "предузму активне мере у борби против антисемитизма и порицања или искривљавања холокауста".

Поводом обележавања 77. годишњице ослобођења Аушвица, Унеско ће организовати низ догађаја, али ће се већина, због ограничења условљена ковидом 19, а да би се допрло до глобалне публике, одржавати онлајн.

Догадаји ће укључивати церемонију комеморације и панел дискусију о заоставштини јеврејских уметника који су умрли током Холокауста, као и изложбу у седишту Унеска у Паризу.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести