Ђерлек: Грађани Србије неће примити вакцину која није безбедна

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да се масовна вакцинација у Србији очекује у првом кварталу 2021, а да ће до краја 2020. године стићи одређена количина вакцина, која ће бити намењена здравственим радницима, полицији и војсци.
djerlek.
Фото: Tanjug

Он је на конференцији за новинаре најавио да се 350.000 доза вакцина очекује до марта следеће године и истакао да се неће дозволити да грађани Србије приме вакцину коју не одобри Агенција за лекове и медицинска средства, која није безбедна и ефикасна.

Ђерлек је објаснио и да би после отприлике седам дана од примљене друге дозе вакцине могли да будемо сигурни да смо безбедни од инфицирања корона вирусом.

"Али, и поред масовне вакцинације, морамо бити опрезни, јер ће се појављивати спорадични случајеви ковида 19", напоменуо је Ђерлек на прес конференцији.

Он је додао да је вакцина, до које се дошло у рекордном року, бити од изузетног значаја у тешкој броби против корона вируса.

На питање како ће прве вакцине стићи до краја године, када ниједна још није испитана код нас, ђерлек је подсетио да је јуче стигло 20 доза руске вакцине Спутњик, а да ће Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) ових дана извршити испитивање.

"Неће се дозволити да грађани Србије приме вакцину коју не отодбри АЛИМС, која није безбедна и ефикасна вакцина", рекао је Ђерлек и додао да ће све вакцине које буду одобрене бити бесплатне за све грађане.

Он је додао да АЛИМС има законски рок од четири месеца да одговори на захтеве.

"Они ће учинити све да дају мишљење и раније, али никако на уштрб безбедности пацијената, већ имајући у виду да нам је сваки дан важан за вакцину, јер је прокуженост 20 одсто, па се колективни имунитет може стећи једино имунизацијом. Зато је важно да је што пре добијемо", рекао је Ђерлек.

Подсетио је и да је Фајзер предао документацију за одобрење вакцине.

"Ових дана ће надлежни, ужурбано, али стручно и прецизно, макар у три смене, да проверавају документацију. Зато сам рекао да ће до краја године доћи прве количине, не неке велике, док ће 350.000 доза доћи до марта следеће године", рекао је Ђерлек.

Од 15. до 25. децембра биће достигнут врх трећег таласа

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да се очекује да пик трећег таласа у Србији буде достигнут у периоду од 15. до 20. децембра и да ће након тога почети ситуација да се смирује, а посебно у Београду.

На питање новинара шта ће бити предузето по питању редова испред ковид амбуланти, Ђерлек каже да је у Београду већ почео да опада број оболелих и да су обезбеђени шатори и грејна тела за људе који чекају.

Каже да је пре само седам до 10 дана у Београду било више од 50 одсто заражених од укупног броја, док је сада то смањено за 20 одсто.

Имамо у Београду око 2.000 новозаражених, што педставља заравњење криве, додао је он.

Ђерлек наводи да неће падати број новооболелих у целој Србији истовремено и да ће се то прво догодити у Београду, а тек онда у другим деловима пошто се из Београда зараза прелила на друге делове земље.

Додао је да је у Србији септембар био миран, па се исто тако корона прелила из земаља у региону код нас, због миграције људи, студената из Црне Горе и Републике Српске, пословних људи...

"Немогуће је да будемо изоловано острво, ако код осталих у региону гори ситуација", поручио је он.

Ђерлек истиче да треба успоставити што бољу контролу да се нове мере и поштују и апелује на грађане да помогну у овом тешком тренутку тако што ће поштовати све мере.

Кризни штаб одлучује на основу већине гласова чланова

Мирсад Ђерлек каже да сваки члан Кризног штаба има слободу да изрази своје мишљење, али да се одлуке доносе на основу већине гласова.

Ђерлек је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише то што Бранислав Тиодоровић и Предраг Кон говоре у јавности да се са мерама закаснило и ко није прихватио мере на време па сада имамо тако велики број заражених.

"Кризни штаб функционише на начин да свако има паво да каже своје мишљење, али да се одлука доноси на основу гласања свих чланова Кризног штаба", истакао је Ђерлек.

Такође, нагласио је да изузетно цени и Тиодровића и Кона, пошто су показали да на најбољи начин раде свој посао и да свакако имају право да кажу шта мисле.

EUR/RSD 117.5644
Најновије вести