Ђерлек: Ковид је системска болест, нема правила коме ће бити фатална

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је држава на време обезбедила велики број вакцина које стоје у магацинима, а да апели које је упутила да се грађани вакцинишу нису уродили плодом, као ни подстицајне мере.
korona
Фото: pixabay.com

"Није се закаснило са мерама него са вакцинацијом", рекао је он уз констатацију да Делта сој напада невакцинисане младе људе и да они морају да схвате да бирају између смрти и вакцине.

То би требало да им буде највећа стимулација за вакцинацију, изјавио је данас Ђерлек.

Замољен да прокоментарише смрт шест младих људи у Батајници, од којих је најстарији имао 26 година и то што је у Нишу умрла двадесеттрогодишња породиља, Ђерлек је рекао да је ковид 19 системска персонализована болест која на сваког делује другачије.

"Тако се дешава да неко са 90 година преживи, а неко са 20 година без придружених болести умре", рекао је Ђерлек.

У овом тренутку тренутку је, каже, вакцинисано око 53 одсто, а ревакцинисано 51 одсто пунолетног становништва што није довољно да постигнемо колективни имунитет. Испустили смо шансу коју смо имали до јуна, али то не значи да ћемо одустати од колективног имунитета.

"Покушаћемо да стимулишемо људе да се вакцинишу кроз разговор", рекао је он.

Ђерлек сматра да многи људи неоправдано критикује Кризни штаб. Он каже да Кризни штаб може да доносе сваки дан по једну меру, али да смо сви сведоци како се ни постојеће не поштују. Како је рекао, са топлим временом и годишњим одморима заборавили смо да је вирус међу нама и сада је, каже, тешко вратити се на стање које је било почетком јуна.

"Није се закаснило са мерама, већ са вакцинацијом. Ми имамо погрешну перцепцију. Ајде да се вакцинишимо, па нам мере неће бити потребне, као што су поједине земље у Европи укинуле мере због успешне вакцинација", поручио је Ђерлек.

На питање да ли ће држава променити стратегију не би ли анимирала младе да се вакцинишу, Ђерлек је одговорио да не постоји чаробни штапић за тако нешто, већ само свест људи да морају да се вакцинишу. Како је истакао, показало се да је 90 одсто хиспитализованих људи невакцинисано, а међу њима је огромних број младих људи

Он каже да је већи део посла са увођењем ковид пропусница завршен и да се чека само финализација да би се видело које објекте ће обухватити.

"Видећемо да ли су у питању само ноћни клубови, ресторани и кафићи. Знамо да прехрамбени објекти сигурно нису. Желимо да испоштујемо сва Уставом загарантована права наших грађана и да их не крсимо, а с друге стране да зауставимо ширење инфекције", рекао је Ђерлек. Он је додао да ће и увођење ковид пропусница бити један вид промовисања вакцинације.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести