Ђерлек: Нема места паници због новог соја, само опрезност

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек тврди да нема места паници због новог соја вируса корона који је регистрован у Србији, те позива само на опрезност и озбиљност.
djerlek
Фото: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

Он је данас за Танјуг рекао да ће држава предузети све мере како се нови сој ковида-19 не би ширио у популацији и поручио да је важно да се велики број људи вакцинише.

Ђерлек истиче да су вакцине аутентичне и да делују и на нови сој и додаје да ће бити обухваћен већи број узорака ради спречавања његовог ширења.

"Обухватићемо већи број узорака како би се спречило ширење новог соја. Све институције, пре свега Медицински факултет, ће заједно са Институтом за микробиологиију и имунологију радити још веће узорке и пратити кретање на дневном нивоу", рекао је Ђерлек.

Каже и да је рано причати о пооштравању мера у нашој земљи, а што се примењује у неким европским, као и да ће јавност бити обавештена о новој седници кризног штаба.

Каже да у овом тренутку не би придавао значај новом соју, јер наша земља није у ситуацији попут Велике Британије, у којој се, указује, према неким подацима сада 70 пута брже шири вирус.

"Наша земља није у тој ситуацији и наше службе ће предузети све да испитају колико ће се он у наредних неколико дана ширити", рекао је Ђерлек у хали 3 Београдског сајма, у којој би до краја дана требало да се вакцинише 1.500 грађана.

У наредних неколико дана на том месту требало би да се вакцинише од 8.000 до 10.000 људи дневно, казао је Ђерлек.

"Велико је интересовање људи, то је добро, јер они схватају да је вакцина једини спас против ковида-19", нагласио је Ђерлек, додајући да на пунктовима за вакцинацију има довољно медицинског и немедицинског особља.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести