Ђерлек: Новац за лечење Гаврила спреман, чека се фактура

БЕОГРАД: Новац за лечење малог Гаврила који је обезбедило Министарство здравља је спреман и нема ничег спорног у томе, али се мора испоштовати процедура која подразумева да се министарству достави званична фактура како би законски могли да пребаце новац за лечење, рекао је данас државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек.
djerlek
Фото: Tanjug

Родитељи Гаврила Ђурђевића, чија је борба за живот ујединила Србију, објавили су на друштвеним мрежама да им још није уплаћено 370.000 евра које је држава обезбедила за лечење тог дечака који болује од спиналне мишићне атрофије.

Ђерлек је у изјави за Танјуг рекао да потпуно разуме родитеље малог Гаврила, али да новац који је за његово лечење обезбедила држава мора да се пошаље онако како закон налаже.

“Ми живимо у правној држави и морамо испоштовати све законске процедуре. Новац за лечење Гаврила стоји и чека да буде пребачен, али то није могуће пребацити на приватни рачун лекара који је написан ручно. Ми ипак морамо добити фактуру, како бисмо знали да ће новац заиста отићи за лечење детета”, објаснио је Ђерлек.

Додаје да када је у питању лечење малишана, новац који је држава обезбедила није проблем, међутим, како каже, када је у питању едукација родитеља то се може обавити и на домаћем Инстутуту “Тиршова”.

“Оно што грађани треба да знају то је да наша држава уопште не жали новац за децу. Наш задатак је да бринемо о здрављу свих грађана Србије, а посебно наших најмлађих. Оно што ми морамо да знамо то је да новац иде у праве руке и да је закон изнад свих нас”, поручио је Ђерлек.

Истиче да ће држава урадити све да помогне Гаврилу Ђурђевићу, као што је до сада чинила за болесну децу.

“Заиста нема потребе било за каквим спиновањем у овом тренутку посебно када је реч о здрављу детета. Желимо новац што пре пребацимо за његово лечење и све што тражимо је да нам родитељи доставе фактуру”, каже државни секретар.

Ђерлек подсећа да је држава 2014. године основала фонд за лечење деце која болују од ретких болести, те да је до 2021. године 200 малишана лечено у иностранству о трошку државе.

“До 2012. године, држава је издвајала нула динара за лечење те деце. Наш је циљ и посао да изађемо у сусрет и омогућимо лечење деце која болују од ретких болести”, закључио је он.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести