Ђерлек: Приоритет је скраћење листа чекања на прегледе

БЕОГРАД: Државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да ће скраћење листа чекања на прегледе бити главни приоритет Министарства здравља како би се убрзала дијагностика.
mirsad djerlek
Фото: Youtube Printscreen

У претходном периоду, епидемија је одложила многе прегледе и операције, јер је више здравствених установа било у ковид режиму.

Државни секретар министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је коронавирус створио доста проблема .

"Скраћење листе чекања ће бити главни приоритет Министарства здравља јер желимо да убрзамо дијагностику. На тај начин ћемо квалитетније лечити наше пацијенте. Најдуже се чека протеза колена, ендопротеза кука, магнетне резонанце у зависности од дела тела, коронарографије, скенери, катаракте", рекао је Ђерлек.

Према његовим речима, направљен је план како да се смање листе чекања, а један од државних секретара стриктно ће се бавити том проблематиком.

"Изградњом клиничких центара и обновом болница створено је доста места за опрему, много је више операционих сала, запошљавањем младих има више кадрова", напоменуо је.

Говорећи о вантелесној оплодњи, рекао је да је ово мотивациона година када је реч о вантелесној оплодњи и да од 10. децембра почиње и коришћење донираних репродуктивних ћелија.

Напоменуо је да је план да до Нове године 150 жена оствари ту повољност.

"Надамо се да ћемо на тај начин побољшати наталитет. Подаци показују да се последњих година наталитет ипак повећава, није то велика цифра, али је битно да сваке године имамо све више деце", истакао је Ђерлек.

Када је реч о новим инфраструктурним објектима, каже да је у Клиничком центру прва фаза завршена, у току је друга фаза која подразумева завршетак Клинике за трансплатацију, део где ће бити смештена нуклеарна медицина и реконструкција котларнице.

"Тиршова 2 ће бити један нови клинички центар за децу, имаће 60.000 квадратних метара. Надам се да ћемо наћи новца као држава да се уради и онкологија", рекао је државни секретар.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести