Ђерлек: Разговара се о 4. дози, верујем у крај короне у 2022.

БЕОГРАД: Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља каже да се већ разговора о четвртој дози због тога што ефективност вакцина опада са појавом нових сојева, као и да верује да ће се у 2022. години завршити прича са корона вирусом.
djerlek mirsad/tanjug/rade prelic
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Мирсад Ђерлек

‘‘Без обзира што нисмо успели у већем обиму да убедимо грађане за вакцинацију првом и другом дозом, не значи да нисмо урадили добру ствар са трећом дозом и да тако треба да наставимо. Евидентно је да нам је потребна и четврта доза’‘, казао је Ђерлек за ‘‘Блиц’‘.

У овом тренутку, како је истакао, Комитет за имунизацију као најстручније тело у Србији, састављено од најврснијих стручњака вирусолога, имунолога, епидемиолога, разматра ту могућност.

‘‘Ево видимо да је Израел већ почео да даје четврту дозу старијим од 60 година са великим коморбидитетима, и вероватно ће и у нашој земљи у зависности од епидемијске ситуације Национални комитет донети најбољу одлуку’‘, објашњава др Ђерлек.

Када је реч о четвртој дози, у овом тренутку се и даље размишља, додаје он, и каже да у овом моменту није још увек ништа одлучено, али се свакако о томе увелико прича и разматра како би се донела права одлука која ће ступити на снагу у право време.

‘‘Управо због тога што сваки нови сој смањује ефективност вакцина на коју смо ми упозоравали, потребне су бустер дозе. Оно што је битно, постојеће вакцине још увек добро реагују на нове сојеве, и морамо апеловати на људе да се у што већем проценту вакцинишу. Бустер је неопходан’‘, додао је.

Ђерлек истиче да чврсто верује у српске стручњаке и да мисли да ће Национални комитет одредити тачан тајминг када ће се кренути у вакцинацију са четвртом дозом као и то које ће бити популационе групе.

‘‘Такође верујем да ћемо у 2022. успети да завршимо причу са корона вирусом’‘, закључује др Ђерлек.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести