ДИРЉИВО И ЕМОТИВНО Концерт у знак сећања на Андрију Чикића, страдалог у масакру у "Рибникару" (ФОТО)

БЕОГРАД: Ученици музичке школе "Јосип Славенски" одржали су вечерас концерт у Коларчевој задужбини у знак сећања на ученика школе Андрију Чикића, који је изгубио живот у трагедији у Основној школи "Владислав Рибникар“.
1
Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

Посетиоци су на почетку концерта чули Чикићеву композицију "Емоције", првонаграђену на Републичком такмичењу музичког стваралаштва "Деца композитори", у извођењу Ђорђа Илића, Андријиног друга из разреда.

"Од лепог је био саткан, и само лепо је стварао", рекао је, између осталог, о Чикићу у уводном обраћању новинар, уредник и презентер Милош Миловановић.

Ученик петог разреда Павле Тадић извео је своју композицију "Сан једног дечака", која је освојила трећу награду на недавно одржаном Меморијалном такмичењу за младе композиторе "Андрија Чикић".

Своју песму "Заувечни", коју је написала потресена ужасном трагедијом, прочитаће Тијана Ж. Ковачевић, бивша ученица школе, сада студенткиња Академије уметности у Новом Саду.

Наступили су и гитариста Стефан Станимировић, виолончелиста Павле Божић у пратњи пијанисткиње Сање Кнежевић Гавриловић, пијаниста Михајло Јелић, кларинетиста Павле Максимовић и виолинисткиња Зоја Милићевић у пратњи пијанисте Марије Сабљић.

Клавирски дуо Аморозо, ког чине Игор Главашић и Софија Виловски извели су "Скарамуш, први став" Даријуса Мија, а представио се и трио гитара Славенски, у коме су Иван Харшић, Никола Арсић и Максим Влашковић са "Перуанским валцером" Хорхеа Кардозе.

Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

Бурне аплаузе добили су и дуо Ад либитум, саксофонисте Ђорђа Блаћанина и пијанисте Алексе Крстића за "Сонату за саксофон и клавир, први став" Анте Гргина, и пијаниста Игор Главашић за свој наступ.

Концерт је дирљиво завршен Опелом у фис-молу Стевена Мокрањца, које је отпевао хор ученика средње школе, под диригенткињом, професорком Тијаном Ковачевић, са солистом ђаконом Николајем Вуковићем.

Хор је Мокрањчево дело извео за Андрију, Ану, Бојану, Катарину, Мару, Ему, Софију, Адриану, Ангелину и Драгана страдале у школи "Владислав Рибникар“, а награђен је дуготрајним аплаузом присутних.

Чикић је био ученик првог разреда средње музичке школе "Јосип Славенски", где је учио клавир на Вокално-инструменталном одсеку у класи професорке Татјане Ђорђевић, а у исто време је похађао и Одсек за теорију музике.

Концерт за Дан школе предвиђен у мају одложен је након трагичних догађаја у "Владиславу Рибникару" за јесен.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести