(ФОТО) „ДНЕВНИК” У ПОСЕТИ ПРИВАТНИМ ШКОЛАМА У ДЕЧАНСКОЈ 9 Ево шта највише привлачи пажњу будућих студената

„Дневниково” издање у којем је објављен јединствени водич за упис на факултете са информацијама о терминима када се полажу пријемни испити, броју места на свим нивоима студија, условима и потребним документима, био је повод да наш лист посети Медицинску школу „Хипократ” и Средњу школу „Свети Никола” у Дечанској 9, те подели примерке ученицима.
а
Фото: С. Шушњевић

Основане пре готово две деценије, школе данас броје 260 редовних ученика, којима су на располагању три кабинета, 16 учионица и преко 100 образовних профила.

Према речима директорке Невене Бошњак, смерови медицинска сестра техничар и физиотерапеутски техничар су годинама уназад веома тражени. Лане су уписали и прву генерацију зубних техничара у редовној настави, а имају леп одзив и за ову школску годину, јер је занимање постало врло тражено на тржишту рада.

Фото: С. Шушњевић

– Оно на чему инсистирамо јесу добра пракса и вежбе – напомиње. – Имамо савремено опремљене кабинете и сваке године се допуњују како би се ђацима олакшала припрема за одлазак у државне здравствене институције. Данашњи изазов у образовању јесте што не прати 21. век, а деца су нам увелико у њему. Наставу не могу да чине само свеска, оловка и табла, већ су потребни разни видови анимације како би лакше усвајали теоријски део, што им и пружамо. Наше школе практикују и бројне ваннаставне активности, а ове године посебан нагласак био је на сарадњи са ОПЕНС-ом, Домом здравља и Црвеним крстом. То што смо даље од града можда нам је минус, али када погледамо целу ситуацију, на фантастичном смо месту јер у околини нема кафића, коцкарница, кладионица, што би привлачило њихову пажњу. Овде имају пре свега лепу природу, спортске терене и салу, и трудимо се да их усмеримо на здрав стил живота.

Фото: С. Шушњевић

Како додаје, већ током треће године ђаке суптилно усмеравају на размишљања о крају средњошколског образовања, када треба одлучити шта даље.

Фото: С. Шушњевић

– Половина ученика се одлучи за факултете, да ли после средње школе или нешто касније. Када након две године стекну искуство у Клиничком центру или Институту у Каменици, имају могућност да код нас заврше пети степен тј. специјализацију за ужу област. Такође им нудимо опцију упоредног школовања, па ученици за четири године могу добити две дипломе – каже Невена Бошњак.

С. Милачић

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести