До Ускрса ће у Србију бити враћено око 10.000 наших грађана

БЕОГРАД: До Васкрса ће у Србију укупно бити враћено око 10.000 наших грађана, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић, који истиче да се сада враћају људи који су у иностранству остали без посла.
maske koronavirus
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Половина грађана се вратила авионима, а друга половина аутобусима и аутомобилима, рекао је Дачић за телевизију Прва.

Додао је да тренутно нема српских држављана "заглављених" по светским аеродромима и границама, а да се као нова категорија оних који желе да се врате у Србију јављају они који су остали без посла.

И код њих има дилеме, летови не буду попуњени јер неки одустану, тако се на лет из Дубајиу 30 људи није појавило јер су проценили да им се не исплати да се враћају, због самоизолације или карантина, рекао је он.

Дипломатско конзуларна представништва Србије евидентирају заинтерсоване за повратак, а онда се прави договор са председником Србије и надлежним министарствима и планира један лет дневно како се не би погоршала епидемиолошка ситуација у Србији.

Дачић је рекао да се јавља и тенденција да наши грађани желе да се врате у друге државе јер у њима попуштају мере и живот се враћа у нормалу.

Он је подсетио да је путовање за српске држављане бесплатно, као и за стране држављане које су из Београда били превезени приликом одласка по Србе.

Додао је да су због тога стигле захвалнице из више држава.

УН паралисан кад је реч о борби против вируса

Данас се нико озбиљно не бави последицама пандемије корона вируса на укупне друштвене односе, али и на рад међународних организација и институција, оценио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Као пример, он је навео Савет безбедности Уједињених нација који је одржао само једну седницу на тему кризе која је превазишла и ратне и додао да је то био неуспешан састанак преко видео конференције, јер није могло да се усагласи ни саопштење.

Светска организација је паралисана када је реч о борби против пандемије, а свака држава је реаговала за себе и сада се тек кристалише заједнички приступ, оценио је он.

Као опомињуће навео је најаве да ће неке мере социјалног дистанцирања опстати до 2022. године, што је доказ да криза неће брзо нестати.

Додао је да ће изазов бити као организовати друштво и живот у присуству вируса, под којим условима ће се радити, како комуницирати, како ће радити школе.

Сигурно ће оваква пажња и мере потрајати док се не направи вакцина и док оне не почну да се продају, рекао је Дачић и додао да ће до тада начин организације живота и друштва биће различит од свега што је било до сада.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести