Договор српске и мађарске царине за бржи прелазак границе

Царинске делегације Србије и Мађарске усагласиле су мере за олакшан прелаз границе током празника.
Horgos prelaz
Фото: Dnevnik.rs

Високе делегације царинских администрација Србије и Мађарске састале су се на граничном прелазу Хоргош како би размотриле могућности за увођење мера којима би током предстојеће празничне сезоне промет преко границе био олакшан, саопштила је Управа царина.

Саопштено је да је за царинске администрације прихватљива идеја о минимуму граничних контрола које би се примењивале у путничком саобраћају од 15. децембра до 15. јануара.

"Због тога је договорено да се царинске формалности у предстојећем периоду максимално релаксирају у оквирима законских могућности, како би и промет робе био олакшан", наведено је у саопштењу.

Пуковник Кристоф Петер Бакаи, генерални директор царинске администрације Мађарске, рекао је да се новим фитосанитарним прописима ЕУ, чија примена почиње 14. децембра, уводе одређена ограничења, па је о новим правилима мађарска царинска администрација почела да обавештава путнике.

Заменик директора Управе царина Републике Србије Веселин Милошевић рекао је да је царинска служба Србије потпуно спремна за повећан прилив путника и теретних возила током наступајућих празника.

"Мере о којима смо се за предстојеће дане договорили односе се на оно што зависи искључиво од нас, а то су појачавање смена додатним бројем службеника и ефикасније преупућивање товара ка унутрашњим испоставама", објаснио је заменик директора српске царине.

Веселиновић је истакао да Управа царина републике Србије у потпуности разуме потребе и путника и транспортне индустрије да се промет преко Хоргоша што је могуће више убрза.

"Ми смо имали други пут ове године имали састанак са мађарском Царином. Наш је предлог и наша сугестија, и ми се прихватамо у потпуности онога што су, пре свега полиције две државе договориле, да се контрола путника обавља брже и ефикасније, Управа царина ће то у потпности да подржи", истакао је Милошевић.

Према његовим речима, око 400 камиона изађе преко Хоргоша за 24 часа, а да је капацитет Србије око 700.

"Ми смо на то указали мађарској страни, добили смо уверавања да ће да размотре те податке и да ће учинити највише што је у њиховој моћи. Надамо се да ћемо те резултате ускоро да видимо у нашој пракси", нагласио је Милошевић.

Делегације су се сагласиле да трајна решења за већу пропусну моћ на заједничкој граници подразумевају проширење постојећих капацитета, јер би увођење додатних трака на улазу и излазу омогућило приоритетан пролаз за камионе који су у транзиту, превозе кварљиву робу или су празни.

Убрзању теретног саобраћаја на Хоргошу значајно ће допринети и планирано проширење паркинг простора, као и изградња излазног камионског терминала, закључује се у саопштењу.

(РТС)

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести