ДОКТОРКА ЂОРЂЕВИЋ О "ПЕТОЈ БОЛЕСТИ" код ДЕЦЕ, када се јавља, ко је најподложнији, да ли се добија ИгМ

"Пета болест" код деце и одраслих се обично јавља у рано пролеће или на зиму, а најподложнија су јој деца предшколског узраста. Докторка педијатар Снежана Ђорђевић навела је "Ново јутро", Пинк телевизије, како препознати ову болест и ко је склон компликацијама.
1
Фото: screenshot pink televizija

-Пета болест мало збуњује и не значи ништа, добила је име по томе што су до тада биле познате неке оспе по телу, па је после уведена вакцина. Парвовирус спада у вирусе који су изузетно ситни, ДНК вируси, али се врло брзо преноси. Преноси се капљичном инфекцијом, сузом, кијањем, кашљањем, преко играчака у вртићима. Пријемчив је код деце од четврте до 10. године. Почиње врло безазлено- црвенилом лица, па се касније појави оспа од лица, врата и спушта се наниже и иде ка целом телу- рекла је педијатар за Пинк телевизију. 

Докторка Ђорђевић истиче да се некада дешавају случајеви да деца добију високу температуру, а да су налази добри, те да након неколико дана температура пада и родитељи примећују да су се појавиле оспе. 

-Када доведу дете ми кажемо родитељима да се не брину, сад је то безопасно, да не треба ни са чим мазати, а да ће то да се повуче за неколико дана- навела је докторка и додала да се оспе повуку најчешће за пет дана, а некада и за 7-10 дана.

Након прележане "пете болести" добије се ИгМ и на тај начин у организму остаје запамћено, а дете више не може да добије ову болест.

-Дете може да пренесе и на родитеље. Што су млађи родитељи они могу да је добију, сви родитељи млађи од 35 година. Карактеристично да је да су пацијенти инфективни и пре избијања оспи, најмање 3-4 дана. Инфекција може да се пренесе и на труднице, а многе прођу асимптоматски. Међутим, у 3 до 33 посто постоји опасност по плод, у зависности у којој недељи се јави. У првом триместру може бити опасно, онда се јавља водени плод, хидропс, велика количина воде у плоду око свих важнијих органа што може чак да доведе и до смрти плода. Ако се јави у последња три месеца онда не мора бити толико опасно, али постоји инфекција и забележено је и код мајке и код детета да су имали ту инфекцију- закључила је др Ђорђевић.

(Пинк.рс)

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести