Ђорђевић: Особама с инвалидитетом иста права као осталима

БЕОГРАД: Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је данас Сајам "Ј=днаки" поручујући да је то право место на којем се може разговарати о проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом у нашој земљи, као и да те особе морају да имају права као и сви остали.
d
Фото: Tanjug (Marko Trošić)

Сајам "Ј=днаки" одржава се ове године по други пут, а организује га Национална организација особа са инвалидитетом (НООИС) уз пуну подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно Сектора за заштиту особа са инвалидитетом тог министарства.

Ђорђевић је истакао да је позитивно изненађен великим броји људи који су присуствовали отварању овог сајма и изразио жељу да из године у годину буде све више људи.

Свесни смо тога да постоје бројни проблеми када су у питању особе са инвалидитетом, поготову код запошљавања, али управо је сајам ''Ј=днаки'' место где можемо да причамо о тим стварима, да пробамо да рушимо зидове и стереотипе и да пошаљемо јасну поруку да као држава и Влада желимо да се изборимо против свих тих стереотипа, казао је министар.

Ђорђевић је рекао да су особе са инвалидитетом особе са истим правима као и сви други.

Желимо да та промоција једнакости не буде само мртво слово на папиру, већ да се дешава и у реалности, а то је једино могуће ако отворено причамо о томе и ако отворено радимо на томе заједно са особама са инвалидитетом, које јесу на неки начин они који су носиоци свих тих наших активности, казао је.

Наводећи да је Министарство данас добило похвале када је у питању организација сајма "Ј=днаки", као и за оно што је урађено за особе са инвалидитетом, Ђорђевић је издвојио председника Србије Александра Вучића као једног од најзаслужнијих за то.

Како каже, много је учинио за особе са инвалидитетом, а његов први корак у том правцу, како је навео, био је пријем који је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом приредио за представнике 543 удружења, кровних организација...

Ђорђевић је поменуо и да је Вучић први државник на свету који има визит карте на Брајевом писму.

То нас је подстакло, додао је, да се ради на томе да сви слепи и слабовиди имају решења ПИО фонда на Брајевом писму, и он је уверен да ће Министарство то чинити, као и да ће у блиској будућности то радити и сви државни органи Србије.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, која води Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, позвала је све грађане Србије да ове године посете сајам "Ј=днаки", на Београдском сајму у хали 3а, који је доступан после 81 годину особама са инвалидитетом.

Навела је да су постављене приступне рампе кроз све хале сајма у сарадњи са НООИС-ом и Београдским сајмом, те да су реконструисани тоалети према потребама особа са инвалидитетом.

Такође, изграђена су два нова тоалета - мушки и женски за особе са инвалидитетом.

Поносна сам и срећна што сам са својим тимом, са особама са инвалидитетом, остварила још један сан да овај сајам буде препознатљив у нашој земљи, казала је Барошевић.

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да је сајам "Ј=днаки" значајан пројекат за тај пројекат, али и за читаву државу, јер на тај начин промовишу се различитости, али и мото кампање сајма - једнакост.

Како је казала, особа са инвалидитетом у Србији је 800.000, што је 10 одсто укупног становништва.

То значи да је то једна од највећих маргионализованих група, која треба да има сва људска права као и други грађани и исту позицију. Борба за људска права је врло слојевита, а један од начина да се унапреди положај јесте и подизање свести грађана о особама са инвалидитетом и нашим правима, казала је Јовановић.

Сматра да је сајам један од добрих модела да се постигне подизање свести у друштву јер, како каже, много тога почиње пре свега од свести људи о томе да иако сви људи нису исти, сви људи треба да имају иста права.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести