Ђорђевић: Предузети све мере за заштиту остављених беба

БЕОГРАД: После неколико случајева када су остављене тек рођене бебе, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најављује да ће надлежни предузети све мере да би се таква деца заштитила.
djordjevic
Фото: minrzs.gov.rs

Беба Марија, коју је пре скоро месец дана мајка оставила у породилишту због лоше материјалне ситуације, добро напредује и њено здравствено стање се прати, наводи за РТС министар Ђорђевић.

Према његовим речима, одређен је старатељ, то је Центар за социјални рад и иде се ка томе да беба ових дана пређе у хранитељску породицу.

Ђорђевић је навео да ће надлежни предузети све мере како би се деца коју задеси оваква судбина, заштитила на најбољи могући начин и како би им се пружила социјална и здравствена заштита.

Прати се породица која може да брине о беби, ближи сродиници, процењује се какви су услови. Прате се и родитељи у случају да се предомисле и пожеле бебу натраг. Најбоље за дете је кад расте у биолошкој породици. Крајња солуција јесте да се оно издвоји, оде у хранитељску породицу или у неку нашу институцију, објашњава министар.

Додаје да има случајева када се мајка предомисли и узме натраг остављену бебу.

Мајка која је оставила дете у таксију у Врњачкој Бањи се предомислила. Беба није одмах враћена, вршена је процена њене подобности и и онда је беба враћена родитељима. Наравно, она се прати и даље, наводи Ђорђевић.

Додаје да у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања разматрају и друге могућности за хитан пријем новорођенчади и да је једна од опција такозвани модел "топле собе", која би практично била простор за прихват бебе при здравственим установама, а у које би могло слободно да се уђе и остави беба.

И сад постоји начин да се остави дете или у здравственој установи, Центру за социјални рад, некој нашој установи која збрињава ту децу без икаквих последица за те родитеље, али постоје неке идеје један од примера је анониман порођај, али наравно то морамо да радимо са другим државним органима - Министарством здравља са обзиром на то да би се то дешавало у породилишту, а морало би да се укључи и Министарство државне управе због уписа у матичне књиге рођених јер у таквим случајевима немамо родитеље", објашњава Ђорђевић.

Подсећа и на идеју "топле собе". 

Топла соба за бебе, то је идеја која постоји. То је место где мајка може да без последица по њу остави дете јер нама је најбитније да то дете буде збринуто, да се о њему касније бринемо и да одраста најнормалније као сва остала деца.

Видећемо у јавној расправи шта јавност каже о томе, али ми смо свакако вољни да на тај начин и посебно изнађемо како да та деца, коју нажалост њихови родитељи не желе, могу да се збрину, навео је министар.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести