Ђорђевић: Србија слободарска земља, поштује све грађане

БЕОГРАД: Меморијални концерт поводом обележавања Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма одржан је вечерас у Народном позоришту у Београду.
А
Фото: Фонет/А. Барда

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић поручио је том приликом да је Србија слободарска земља, у којој је сваки њен грађанин поштован и уважен без обзира на своју националну или верску припадност.

„У знак сећања на 9. новембар 1938. године, дан када је почело све оно што је у историографији познато као „коначно решавање јеврејског питања" у Нацистичкој Немачкој, а заправо је геноцид, Холокауст, планско, систематично и државом подстрекавано, усмеравано и спровођено физичко уништење Јевреја у Трећем рајху, али и у оним деловима Европе који су већ били, или ће се недуго потом наћи под окупацијом нацистичке Немачке и данас, као и сваког 9. новембра, обележавамо Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма", рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да Адолф Хитлер и његови истомишљеници, у својој расистичкој заслепљености и мржњи нису желели да сагледају, да ће наношење зла другим народима, онима које су сматрали мање вредним, у крајњем исходу заправо резултирати наношењем непоправљиве штете интересима немачке државе, и учинити да све касније генерације Немаца осећају огроман терет моралне одговорности за злодела својих очева и дедова у Другом светском рату и стога имати потребу да јавно, јасно и гласно, изразе кајање и стид управо пред свим тим другим народима које су националсоцијалистичка идеологија и законодавство Трећег рајха прогласили за инфериорне народе и нижу расу.

„Сви који данас негирају, умањују и релативизују злочин геноцида, који налазе некакве рационалне и квазиисторијске и објективне разлоге за страхоте холокауста - чине исти злочин и симболички убијају, још једном, поново - сваког од 6 милиона невиних - и за такве не сме бити ни разумевања ни оправдања", рекао је министар и додао да они који данас, у окружењу Републике Србије, негирају и умањују геноцид почињен над српским народом у Другом светском рату, чине исту ствар, и ни за њих, такође, не сме бити никаквог оправдања и разумевања.

Министар је рекао да за оне који ускраћују људска и мањинска права и употребу српског језика и писма становништву на просторима на којима су Срби вековима чинили већину, оне који прогоне Српску православну цркву и својатају њену имовину, оне који покушавају да приграбе српску територију и културно-верску баштину којој не припадају и не желе да припадају, оне који скрнаве српска гробља и застрашују мирно цивилно становништво, који спаљују и бојкотују српске производе и спречавају српске спортисте да учествују у регуларним такмичењима, не сме бити никаквог оправдања нити разумевања.

„Одлучна политика и чврсто опредељење председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, насупрот томе, представљају најбољи израз континуитета са несумњивим доприносом српског народа ратним напорима антихитлеровске коалиције, који су довели до коначне победе савезника у Другом светском рату, као и синхронизованости са антифашистичким вредностима уграђеним у темеље Организације Уједињених Нација и Европске уније као гарантима континенталног, односно глобалног мира успостављеног након Другог светског рата", рекао је Ђорђевић.

Он је подвукао да је Србија била и остала слободарска земља, у којој је сваки њен грађанин поштован и уважен као човек, као личност, без обзира на своју националну или верску припадност.

„Србија је била, јесте и биће - демократска земља, посвећена миру и правди, компромису и дијалогу - нарочито и стога што је кроз своју бурну историју нажалост добро упознала све ужасе рата, у коме су Срби били такође изложени геноциду и готово на ивици биолошког опстанка", навео је министар.

Он је додао да су Срби страдални народ, који је и сам био на удару мрачних идеологија, народ који је поносан на свој отпор и борбу против тих сила зла и који се са пијететом сећа свих жртава, и својих и туђих.

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, који је установљен у знак сећања на погром Јевреја у Немачкој, 9. новембра 1938. године.

Овај догађај, познат као "Кристална ноћ", обележио је симболични увод у искорењивање јеврејског народа, у коме су немачки нацисти пљачкали јеврејске домове, разбијали продавнице и занатске радње, остављајући за собом немиле сцене.

Насиље које се догодило на немачком улицама и трговима означило је почетак државно-организованог, правно-легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја и завршен је убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Запаљено је више од 1.000 синагога, разорено на хиљаде јеврејских предузећа, домова, болница, школа.

Током "Кристалне ноћи" убијен је 91 припадник јеврејског народа, док је 30.000 мушкараца јеврејске националности у Немачкој спроведено у концентрационе логоре, коме се касније придружио остатак од њих шет милиона, у које је укључен велики број жена и деце.

Анкета коју је ЕУ званично објавила, показала је да више од три четвртине Јевреја у Европи мисли да је антисемитизам и даље велики изазов друштва.

Вечерашњи концерт војвођанског симфонијског оркестра, на челу са диригентом Микицом Јевтић организован је уз подршку одбора Владе Републике Србије, намењеног неговању традиција ослободилачких ратова Србије.

Уз поетско извођење народне јеврејске песме и приказа слика насталих током Другог светског рата, сви прустни су се подсетили на трагичан догађај, из 1938. године.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести