Дозвољени изласци из домова за старе, по повратку обавезан карантин

БЕОГРАД: Више од 80 одсто корисника геронтолошких центара је вакцинисано против вируса корона, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и додала да су посете домовима за старе и изласци штићеника дозвољени, али да је за оне који нису вакцинисани обавезан карантин по повратку.
darija kisic tepavcevic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Кисић Тепавчевић је казала да има геронтолшких центара у којима су сви корисници вакцинисани и додала да је то условило повољну епидемиолошку ситуацију, као и да је тренутно 237 корисника позитивних на корона вирус и да већина има асимптоматске облике инфекције.

Додала је да се последњих месеци у геронтолшким центрима сваке недеље корисницима раде антигенски тестови и откривају асимптоматски облици инфекције.

Некада се открије да су и они који су ревакцинисани позитивни на антигенски тест, па се из предострожности хоспитализују, али по правилу немају ниједан симптом и добри су им налази. Показује се колико је и у тој најосетљивијој групи вакцина ефикасна, рекла је Кисић за ТВ Прва.

Министарка је казала да су посете у домовима и изласци корисника на дуже од 24 сата дозвољени уз посебне препоруке.

Уколико у дому нема ниједног новог случаја у последње две недеље, корисници могу да изађу и проведу са породицом неколико дана и за њих није обавезан карантин по повратку. Они који нису вакцинисани по повратку у колектив морају у двонедељни карантин, рекла је Кисић Тепавчевић.

Масовна окупљања у затвореном дуго неће бити могућа

Кисић Тепавчевић је изјавила да је епидемиолошка ситуација у Србији повољнија у односу на друге земље, али да масовно окупљање у затвореним просторима још дуго неће бити безбедно и могуће.

Она је за ТВ Прва рекла да нема много простора око попуштања мера и додала да је у Србији пада број новозаражених, али да је вирус још увек ту и да је значајан број пацијената на респиратору и у тешком стању.

Ово јесте пад, али се корекција мера врши у складу са епидемиолошком ситуацијом, рекла је она и додала да окупљање у затвореним просторима дуго неће бити безбедно.

Кисић Тепавчевић је апеловала на грађане који се нису вакцинисали да то ураде што пре да би, како каже, сачували своје и здравље својих чланова породице.

То је кључ наше борбе, све зависи од нас и сваког појединца, сви смо пођенданко важни у борби против вируса, рекла је Кисић Тепавчевић.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести