Др Глигић: Руска вакцина је сигурно безбедна, ја бих је примила

БЕОГРАД: Једна од најпознатијих српских вирусолога Ана Глигић изјавила је да су руски научници веома добри стручњаци и да је вакцина против коронавируса сигурно безбедна.
g
Фото: Tanjug/Youtube Printscreen

Она је истакла да је врло добро што су Руси користили "умртвљен" аденовирус.

Како др Глигић каже за "Блиц", цео свет има аденовирусе у популацији, те би било проблематично да су користили жив аденовирус.

Они су узели аденовирус који је носач и неће изазвати болест, а на њега су уградили онај део садашње короне који ће дати имунитет. Реч је о само једној карици нуклеинске киселине која даје имунитет. Руски научници су јако добри стручњаци и вакцина је сигурно безбедна, сматра др Глиглић и додаје да би се вакцинисала руском вакцином.

Клиничка испитивања покренута су половином јуна и свих 38 добровољаца је развило имунитет на вирус корона, а нуспојава није било. Међутим, поједини стручњаци изразили су сумњу у ефикасност вакцине, јер је премали узорак добровољаца.

Битно је да се узме репрезентативан узорак и Руси су то добро урадили. Када се тестира на хиљадама људи, ту су грешке неизбежне и 30 одсто је тад сигурно лажно позитивно или негативно. Не сумњам да су руски стручњаци тестирали вакцину и на себи, указује др Глигић.

Руски научници истакли су да је вакцина брзо развијена јер је модификована верзија оне која већ постоји за борбу против других болести.

Они су радили и на вакцини против САРС-а и кад је он престао, они су то замрзли. Вероватно су имали све спремно, само је требало да наставе. За овакву генетски модификовану вакцину не треба 18 месеци да се испита, а за класичну атенуирану живу вакцину потребно је и две до три године да се све испита, објашњава др Глигић.

Руски званичници најавили су да ће масовна производња вакцине почети у августу, а да ће до краја 2020. произвести 200 милиона доза вакцине против вируса корона.

Једна држава кад прави вакцину прво обезбеди довољне количине за своје становништво, али обично кад је региструју већ имају погон за масовну производњу. За ову вакцину се не зна колико ће дуго да траје имунитет, јер још није прошло довољно времена. Међутим, важно да се заустави пандемија и да се направи било каква вакцина која ће дати имунитет. Сигурно је да Руси овде неће стати и вероватно ће да направе и класичну вакцину, сматра др Глигић.

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести